Primarul municipiului Sacele (judetul Brasov), Vasile Lata, a fost arestat aseara de Tribunalul Brasov sub acuzatia de luare de mita.

Lata a fost prins in flagrant miercuri, la 18.30, in urma unei actiuni care a fost pregatita de procurorii PNA mai bine de doua saptamani. El a solicitat 60.000 de euro mita pentru incredintarea unor lucrari de investitii in infrastructura municipiului, respectiv in refacerea pavajelor de pe traseele pietonale. In fata anchetatorilor, Lata a sustinut ca este victima unei farse politice.

Impreuna cu primarul a fost audiat, in acelasi dosar, secretarul Primariei Sacele, Maria Andronic. Un om de afaceri din Sacele, Liviu Baciu, patronul firmei SC Cibin SRL, va fi cercetat in libertate pentru o posibila implicare in aceasta afacere.

A doua abatere Primarul Vasile Lata are deja la activ o condamnare definitiva, cu suspendare, dictata in octombrie 2004 de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri brasovean, Dan Tartaga, a cumparat, in 2000, de la combinatul Sidex Galati, 200 de tone de tabla zincata promitand un „barter" cu zahar, de la Fabrica de Zahar Bod, al carei administrator era actualul primar Vasile Lata. Tartaga a luat tabla, Lata nu a livrat zaharul, pentru aceasta fiind condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

„Am fost un simplu angajat, care a indeplinit o sarcina de serviciu perfect legala. A fost doar o chestiune civila, transferata in penal in urma presiunilor politice", explica Lata anul trecut. Prefectul PD de Brasov, Aurelian Danu, a intrebat la Ministerul Administratiei si Internelor daca sa-l suspende din functie pe Vasile Lata, iar raspunsul a fost negativ.

Nu a fost suspendat din functie

Fostul lider al PNL Brasov, senatorul Nicolae Vlad Popa, sustine ca primarul ar fi trebuit suspendat, conform legii. Actualul lider, presedinte al consiliului judetean, Aristotel Cancescu, spune insa ca „nu se pune problema suspendarii din functie a primarului din Sacele, deoarece, in cazuri similare, daca a fost vorba de condamnare cu suspendare, primarul a ramas in functie". In urma cu trei saptamani, Vasile Lata s-a autosuspendat totusi din PNL.

(Dan Matei, Simona Popica)