Armata israeliana a declarat ieri Fasia Gaza "zona militara inchisa", pentru a impiedica accesul gruparilor de extrema dreapta, dupa ce, in ultimele zile, in zona s-au inregistrat grave incidente intre colonistii evrei si fortele de ordine israeliene si palestinieni.

Ordinul, semnat de comandantul regiunii de sud al armatei israeliene, generalul Dan Harel, permite accesul in colonii doar pentru rezidenti, muncitorii care lucreaza in sectoare vitale din coloniile evreiesti si pentru ziaristi.

Masura s-a impus in special ca urmare a informatiilor oferite de serviciile secrete ca extremistii se mobilizeaza pentru a recurge la acte de provocare impotriva planului de retragere, care stipuleaza evacuarea incepand cu 15 august a celor 21 de colonii evreiesti din Gaza si a altor patru din Cisiordania.

Comandouri ale politiei israeliene au descins ieri si in Hotelul Palm Beach din Gaza, transformat de cateva saptamani in fortareata de colonisti care se opun retragerii, imprejmuindu-l cu sarma ghimpata si facandu-si provizii de alimente cu gandul de a rezista evacuarii fortate.

Majoritatea colonistilor evrei si a israelienilor ultranationalisti se opune proiectului lui Sharon, candva un promotor al cauzei colonistilor si sustinut politic de cei mai multi dintre acestia.

Casa Alba adopta masuri drastice pentru combaterea terorismului - FBI reorganizat

Casa Alba a dat lumina verde traducerii in practica a recomandarilor unei comisii speciale in vederea intaririi masurilor de combatere a terorismului.

Comisia Silberman-Robb si-a inaintat concluziile inca in luna martie, afirmand, printre altele, ca informatiile serviciilor speciale americane asupra armelor irakiene de distrugere in masa nu corespundeau realitatii si formuland, totodata, un mare numar de recomandari, dintre care presedintele Bush a retinut cea mai mare parte - nu mai putin de 70.

Autoritatile americane au, astfel, latitudinea sa confiste bunurile din SUA ale oricarei companii descoperite ca livreaza unor terte tari parti componente ale unor arme de distrugere in masa.

In acelasi timp, se va infiinta in premiera un centru avand ca atributii impiedicarea proliferarii de asemenea arme - problema de arzatoare actualitate in lumina, de pilda, a ambitiilor nucleare ale Coreei de Nord si Iranului. Noul organism urmeaza sa centralizeze toate informatiile cu privire la raspandirea in lume a mijloacelor de lupta nucleare, chimice si biologice.

In fine, o masura care ar putea produce multe controverse este decizia de reorganizare a FBI, care pana acum s-a concentrat mai mult pe activitatile traditionale menite sa asigure respectarea legii si mai putin pe cele de ordin informativ.

Pentru prima oara, in cadrul FBI va fi creat un Serviciu de Securitate Nationala, care va raspunde de munca informativa in interiorul SUA si va raporta direct directorului organismului creat nu de mult pentru coordonarea ansamblului muncii informative, John Negroponte.