Cat nu s-au straduit autoritatile ruse sa-i linisteasca pe compatrioti, asigurandu-i ca tara nu este amenintata de nici o revolutie "colorata", nu si-au atins scopul. La cel mai inalt nivel, responsabili au recunoscut ieri ca o revolutie "colorata" poate avea loc in Rusia, scrie agentia Utro.

Mai mult, pretextul declansarii ar putea sa nu fie, asa cum s-ar putea crede, apropiatele alegeri prezidentiale. Asa au declarat ieri, la un seminar pentru sefii comisiilor electorale regionale, seful administratiei prezidentiale, Dmitri Medvedev si presedintele Comisiei electorale centrale, Aleksandr Vesniakov.

Vesniakov a evidentiat necesitatea inaspririi pedepselor pentru infractiuni legate de procesul de vot. In special, el a afirmat ca actuala toleranta penala si administrativa fata de cei care incalca drepturile electorale ofera opozitiei argumente serioase pentru discriminarea alegerilor in Rusia. Este foarte periculos.

Analiza revolutiilor "colorate" demonstreaza ca una din cauze o constituie pierderea increderii societatii fata de organele care organizeaza alegerile.

Presedintele Comisiei electorale a fost sustinut de seful administratiei prezidentiale, care a atras atentia si asupra unui alt aspect al problemei - incetineala in numararea buletinelor de vot si calcularea rezultatelor. "Ea poate fi folosita in lupta politica si pote deveni o sursa de destabilizare a situatiei.

Ceea ce poate duce la rezultate dintre cele mai diferite pentru stat", a constatat Medvedev.