Modificarea sistemului de incalzire centralizata a blocurilor se poate realiza numai cu aprobarea asociatiei de proprietari si, obligatoriu, cu acordul persoanelor direct afectate din vecinatate, atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Prevederea este cuprinsa in proiectul legii energiei termice, aprobat in sedinta de miercuri a guvernului. Potrivit actului normativ, realizarea de schimbari la instalatiile de incalzire centralizata a blocurilor se va realiza cu aprobarea asociatiei de proprietari si, in mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectati. Este vorba de vecinii de sus si de jos si de vecinii de palier.

Proiectul de lege adoptat de guvern - dupa ce va trece de parlament - ii va obliga pe proprietari sa obtina o serie intreaga de alte acorduri si avize.

Astfel, primul pas este notificarea autoritatilor publice locale (primaria) si a furnizorului de incalzire - de exemplu RADET, daca sunteti din Bucuresti.

De asemenea, cei care vor sa se debranseze trebuie sa obtina un referat de la furnizor. Mai trebuie si acordul scris al asociatiei de proprietari/locatari, sub semnatura reprezentantilor legali ai acestora.

Contracte de service pentru centrala

Potrivit legii, nu se poate realiza nici o debransare atata vreme cat caloriferele sunt calde.

In situatia in care furnizorul refuza debransarea trebuie sa furnizeze o solicitare scrisa, care poate fi contestata.

Persoanele care vor sa-si instaleze centrale termice la bloc trebuie sa prezinte documente in plus fata de cei care aleg debransarea din cauza ca n-au bani pentru intretinere.

Astfel, trebuie obtinut avizul de mediu si, de asemenea, e necesar sa se incheie un contract de service permanent, pe toata durata functionarii instalatiei, cu o firma autorizata, pentru intretinerea si asigurarea bunei functionari a instalatiei.

Actul normativ precizeaza ca proprietarii locuintelor care, la data intrarii in vigoare a acestui proiect de lege, au alte sisteme de incalzire/preparare a apei calde isi pot mentine sistemele legal montate.

Conditiile de debransare a apartamentelor de la sistemul centralizat de incalzire, cuprinse in proiectul de lege aprobat de guvern, difera de propunerile incluse in proiectul legii energiei termice elaborat de fostul executiv.

In ultima varianta a proiectului, realizat in decembrie 2004, se prevedea ca debransarea apartamentelor de la reteaua centralizata de incalzire in scopul instalarii unui sistem individual era permisa numai cu acordul scris al asociatiei de proprietari si/sau de locatari si cu conditia ca gazele arse sa fie evacuate printr-un cos care sa depaseasca acoperisul blocului.