Dorinta multor bucuresteni de a scapa de apartamentele de bloc, precum si apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana au aruncat din nou in aer preturile terenurilor intravilane din preajma Bucurestiului.

Tranzactiile imobiliare cu terenuri au fost incurajate de creditele bancare pentru nevoi personale, usor obtinute de persoanele cu venituri peste medie, insufletite de dorinta de a evada din aerul poluat al Capitalei.

Viraj abrupt al creditarii: de la apartamente la terenuri

"Terenurile si casele din nordul Bucurestiului s-au scumpit cu 30-50% fata de asta-iarna, dar inca sunt accesibile celor care contracteaza credite bancare sperand la locuinta mult-visata. In acelasi timp, cresc - incet, dar sigur - zona de sud, ca si zonele situate pe linia de centura, datorita transportului facil.

Cererea de terenuri se mentine mare, deoarece oamenii se tem ca in cativa ani nu-si vor mai putea cumpara nimic din cauza cresterii permanente a preturilor", a declarat Iulian Nitu, specialist al unei prestigioase agentii imobiliare care se ocupa de tranzactii cu terenuri in toate zonele Capitalei.

El mai spune ca doritorii de terenuri nu se sperie de absenta utilitatilor in zonele vizate, deoarece majoritatea doresc sa inceapa constructiile de case peste 4-5 ani, in mod esalonat. "Unii au dorit initial sa-si achizitioneze apartamente cu credite de la banci, dar s-au speriat de preturile acestora si de cat sunt ratele.

Speriindu-se, au preferat sa locuiasca in continuare cu chirie, dar s-au orientat catre terenuri. Au luat de la banci credite mai accesibile si cu mai putine costuri adiacente, de pilda creditele pentru nevoi personale. Ei au inteles ca dozarea efortului financiar de construire a casei mult-visate pe cativa ani este cea mai buna decizie posibila in acest moment", a conchis specialistul imobiliar.

"Clienti colectivi" in zona de nord a Capitalei

Zona de nord a Bucurestiului Ð si chiar terenurile situate pe DN1, inspre Ploiesti - continua sa fie cea mai cautata. "De obicei, cumparatorii sunt persoane intre 30 si 45 de ani, care castiga binisor, fie ca patroni, fie ca angajati ai unor companii puternice.

Multi dintre ei Ð pe care noi ii numim clienti colectivi - prefera bucati mari de terenuri de 5.000-10.000 de metri, mai ieftine si pe care le pot imparti cu prietenii, rudele si chiar colegii de serviciu", spune Angela Radu, agent imobiliar. Din experienta ei, "clientii colectivi" reusesc sa-si ridice mai repede locuintele, deoarece pornesc toti in acelasi moment.

In plus, au si marea satisfactie ca isi pot alege singuri vecinii. "Din experienta noastra, toti stim cat de nesuferiti pot fi, intr-un moment sau altul, unii dintre vecini. Daca iti cumperi un teren mai mare impreuna cu preferatii tai, nu te mai deranjeaza muzica si obiceiurile lor. De asemenea, exista avantajul ca permanent cineva poate supraveghea constructorii", afirma Angela Radu.

In oras, preturile terenurilor sunt prohibitive

Pentru romanul de rand, chiar si pentru cel cu venituri superioare mediei, achizitia unui teren in Bucuresti a devenit aproape imposibila.

In zonele centrale si ultracentrale (Cotroceni, Universitate, Unirii, Marasesti, Titulescu, Kiseleff, Floreasca Lac, Cismigiu, Stirbei Voda, Piata Victoriei, Dorobanti, Dacia, Magheru), preturile au ajuns aproape ca in UE, de ordinul miilor de euro pe un metru patrat.

Fata de iarna trecuta, cand majoritatea terenurilor se situau pe palierul de 1.000 de euro pe metru patrat, acum se depaseste lejer acesta suma si, potrivit expertilor imobiliari, preturile mai au ceva loc sa creasca. In Primaverii, un metru patrat de teren a ajuns sa coste 2.000-3.000 de euro.

In cartierele Bucurestiului, preturile sunt ceva mai mici : Mihai Bravu (Vitan) - 250-400 euro/mp, Tei - 460 euro/mp, Regie-Grozavesti Ð 300-600 euro/mp, Colentina 200-250 euro/mp, Drumul Taberei 100-200 euro/mp, Bucurestii Noi 200-400 euro/mp, 13 Septembrie Ð 350 euro/mp, Baneasa 200-1000 euro/mp.

Cele mai mici preturi din Capitala sunt in unele zone din Berceni - 25-30 euro/mp, Pantelimon (in zona Fabricii de caramida) Ð 25 euro/mp si Giulesti-Sarbi - 10-20 euro/mp. La capatul cartierului Militari terenurile costa intre 30 si 50 euro/mp, dar exista si unele care ajung la 100 euro/mp, iar in Prelungirea Ghencea pretul mediu este de 60 euro/mp.

Preturi medii orientative

Autostrada Soarelui Ð 15-30 euro/mp

Autostrada Bucuresti-Pitesti Ð 5-15 euro/mp

Afumati - 5-10 euro/mp

Balotesti Ð 10-30 euro/mp

Bragadiru - 20-50 euro/mp

Branesti - 25-30 de euro/mp

Buftea - 4-10 euro/mp

Catelu - 10 euro/mp

Cernica Ð 30-100 euro/mp

Chitila - 20-40 euro/mp

Clinceni - 10-30 euro/mp

Cornetu Ð 20-30 euro/mp

Domnesti - 15-30 euro/mp

Dragomiresti Ð 10-20 euro/mp

Izvorani - 30-80 euro/mp

Jilava - 6 euro/mp

Otopeni - 40-80 euro/mp

Popesti-Leordeni Ð 8 euro/mp

Rosu Ð 50-80 euro/mp

Snagov 30-80 euro/mp

Voluntari Ð 15-25 euro/mp