Inchiderea temporara a sistemelor de plati electronice de la casele super si hypermaketurilor a fost ieri exploatata de casele de schimb valutar. Cu o zi inainte de a-si intra efectiv in drepturi, leul greu areusit sa aprecieze leii vechi.

Daca in medie casele de schimb valutar cumparau un euro cu 35.800 de lei, cele din piete si apropiate supermarketurilor apreciau leul, pretul unui euro scazand pana la 35.300 de lei.

Daca nu aveai ieri lei in buzunare singura posibilitate de a face rost era sa vinzi valuta. Pentru ca bancomatele si bancile nu functionau. La pranz, in Piata Romana, la casele de schimb la care euro se platea mai bine, uneori chiar si cu 35.950 de lei, oamenii stateau la coada pentru a putea obtine leii vechi necesari cumparaturilor.

In schimb la numai cateva sute de metri, in Piata Amzei, la o casa de schimb aflata intre doua supermarketuri, leul se aprecia, casa cumparand un euro cu numai 35.500 de lei.

Una dintre casiere ne-a explicat si de ce: daca ceta’enii romani care nu aveau cash au fost doar cazuri izolate, strainii in schimb intrau in magazin, isi numarau banii, dupa care se duceau la cea mai aproipiata casa unde schimbau valuta in lei.

„Clientii nostri au fost avizati, au vazut afisele pe care le-am pus pe usa. Numai cu strainii au fost cateva probleme, ei nestiind ca nu se poate plati cu cardul", a explicat angajata supermarketului.

La cea mai apropiata casa de schimb de Piata 1 Mai pretul unui euro era de 35.470 de lei, pret la care ti se oprea si un comision de 9%. In realitate, pretul pe care il primeai era de 32.277 de lei. Si in Piata Amzei au fost probleme cu strainii care au dorit sa plateasca cu cardul.

Aici ei nu aveau de ales: toate casele de schimb din zona creasera un oligopol, stabilit un pret de cumparare de 35.300 de lei la un euro.

Romanii insa au fost pregatiti, ei extragand bani de pe carduri din timp. Si cumparaturile se pare ca si le-au facut din timp, ieri magazinele fiind mai mult goale. Majoritatea angajatilor de la marile magazine au refuzat insa sa raspunda la intrebarile vizand activitatea de ieri.

Nu au dorit sa dea amanunte nici despre volumul vanzarilor de ieri si nici despre eventualele probleme pe care le-au avut. Ei si-au motivat tacerea prin faptul ca nu au voie sa vorbeasca fara acordul sefilor.

Totusi o problema ar parea zilele viitoare in cazul in care nu si-au umplut buzunarele cu cantitatea necesara de bani gheata. Pentru ca timp de patru zile sistemele de plati electronice de la casele supermarketurilor (POS) nu vor functiona. Ieri seara, majoritatea magazinelor au inchis mai devreme pentru a permite schimbarea softului la casele de marcat.

Cu toate acestea, unele magazine se grabesc sa reia platile electronice cat mai rapid. Spre exem-plu, hypermarketul Cora se lauda ca de la 1 iulie, ora 10.00, se va relua plata cu cardul. Altele nu se grabesc. La Carrefour, POS-urile nu vor functiona de pe 30 iunie, pana pe 3 iulie.

Guvernul a dat un termen de gratie firmelor, care pana pe data de 7 iulie trebuie sa-si adapteze aparatele de marcat la cerintele impuse de denominarea leului. In aceasta perioada, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amenintati cu amenzi de 50-100 milioane de lei.