Miercuri seara, ora 21.30, cartierul Pantelimon. Mai multe patrule ale politiei sunt atacate de un grup de tigani inarmati cu bate, cutite, topoare si sabii. Un agent trage un foc spre pneurile unui autoturism cu care infractorii incearca sa-l loveasca. In acel moment, masina familiei Croitoru trece prin zona. Inauntru, Mihai Croitoru, sotia acestuia si fetita lor, Andreea, in varsta de 3 ani.

Glontul loveste parbrizul, sparge oglinda retrovizoare trecere razant pe langa capul lui Mihai Croitoru si loveste copilul in apropierea gatului.

Razboi in buricul Capitalei

Potrivit unui comunicat al Directiei Genarale de Politie a Municipiului Bucuresti, miercuri, in jurul orei 21.30, o patrula a Sectiei 9 surprinde linga Spitalul Pantelimon un grup de tigani care, inarmati cu bate, sabii, cutite si topoare, urmareau un taxi in care se aflau doua persoane.

Politistii se apropie de membrii grupului. Acestia lovesc violent masina patrulei care cheama intariri. Alte doua patrule ajung la fata locului. Si acestea sunt atacate de infractori. Pentru a linisti spiritele, un agent trage un foc de avertisment. Batausii urca in masini si incearca sa-l loveasca. Disperat acesta trage catre pneurile autoturismului.

In calea glontului

Exact in acel moment prin zona trece cu masina familia Croitoru. La volanul Daciei 1310 se afla Mihai Croitoru. Langa el statea sotia sa, iar in spate fetita lor de 3 ani, Andreea.

Glontul tras de politistul incoltit de infractori ricoseaza din asfalt, intra prin parbrizul autoturismului in care se afla familia Croitoru, sparge oglinda retrovizoare, trece razant pe langa capul barbatului de la volan si ricoseaza in clavicula copilului.

Ranit destul de grav la fata de cioburile sarite din oglinda, Mihai mai are puterea sa traga brusc de volan si sa demareze spre Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu". Fetita sangera abundent. Andreea este internata de imediat. Trecuse la un pas de moarte.

„Cautam o explicatie"

Copilul este operat de urgenta. Medicul de garda pare sa confirme ipoteza conform careia rana Andreei ar fi fost provocata de un glont.

„Este foarte posibil sa fi fost un glont. Insa noi nu am gasit resturi din el. Plaga avea doar urme de intrare a obiectului, dar nu si de iesire", ne-a declarat doctorul Ion Basca.

Revine apoi cu precizari: „Pe de alta parte, marginile plagii erau ca de la ceva fierbinte. Putea fi un glont de calibru 5 mm. Incercam si noi sa gasim o explicatie".

„Andreea e bine acum"

Andreea a ramas peste noapte in Sectia de reanimare. Pentru ca se simtea bine, ieri a fost externata. Aseara, pe coridoarele unitatii medicale, toate asistentele vorbeau despre „copilul adus cu rana de glont".

„Evenimentul zilei" a incercat sa ia legatura cu tatal fetitei, Mihai Croitoru, insa acesta s-a rezumat sa ne spuna ca „Andreea este bine". A refuzat sa ne dea si alte amanunte. Constanta Turcu, o vecina din blocul unde locuieste familia Croitoru, spune ca o cunoaste pe Andreea de cand s-a nascut: „O cunosc pe micuta de cand a venit pe lume. Parintii ei sunt oameni de treaba.

S-au mutat aici de vreo trei ani. In apartament, inaintea lor, au stat parintii lui Mihai. Tatal lui lucra la un punct termic, aici in apropiere, si le mai repara vecinilor cate ceva prin casa", ne-a povestit Constanta.

Ancheta

In aceeasi seara, politistii au fost anuntati ca la Spitalul „Grigore Alexandrescu" a fost adusa o fetita de 3 ani cu o rana adanca la clavicula stanga. Medicii au precizat ca din primele investigatii rezulta ca micuta a fost impuscata. A fost declansata imediat o ancheta.

Oamenilor legii nu le-a trebuit mult sa stabilesca ca Andreea a fost o victima colaterala a conflictului provocat de tiganii din cartierul Pantelimon.

In urma cercetarilor facute la fata locului si a primelor examene balistice, politistii au stabilit ca „rana minorei a fost produsa de o bucata de sticla provenita de la oglinda retrovizoare din interiorul autoturismului, ca urmare a lovirii acesteia de un proiectil patruns prin parbriz".

Acestia nu exclud insa posibilitatea ca fetita sa fi fost impuscata si de aceea vor cere medicilor legisti sa-i faca mai multe analize. De asemenea, ei asteapta si examenele balistice care urmeaza sa stabilesca exact traiectoria glontului.

Intre timp, au fost identificati cinci dintre membrii bandei care i-au atacat pe oamenii legii. Toti au antecedente penale. Aseara, acestia erau cautati de politie. Magistratii au decis deja sa elibereze pe numele lor mandate de retinere, sub acuzatiile de ultraj tulburarea ordinii si linistii publice si distrugere.

De asemenea, Parchetul a declansat o ancheta si impotriva politistului care a folosit armamentul pentru a stabili daca aceasta a tras in conditii legale.

(Raluca Dan, Laurentiu Mihu, Mihai Mincan)