Jurnalista Marie-Jeanne Ion a fost audiata ieri in calitate de martor in dosarul rapirii. Ea a ajuns la Parchetul General cu o intarziere de 45 de minute fata de ora fixata cu anchetatorii, in jurul orei 14.45, pentru a continua sa descrie procurorilor modul cum a decurs rapirea, dar si aspecte din timpul detentiei de 55 de zile.

Marie-Jeanne Ion a mai raspuns intrebarilor procurorilor, circa patru ore, si in seara de miercuri. Atunci nu a vorbit decat despre momentele care au precedat rapirea, pana cand a ajuns la Centrul de Presa American de la Bagdad. Ieri insa a dat prima declaratie scrisa oficiala in acest caz.

Jurnalista a negat ca ar fi fost confruntata cu Omar Hayssam, dar a precizat ca este gata de acest pas pentru aflarea adevarului. Marie-Jeanne a mai precizat ca a vazut la televizor declaratiile sirianului si ca acestea sunt adevarate. "A spus ca m-a sunat si m-a intrebat daca stiu pe cineva interesat sa mearga in Irak, si asta e adevarul", a punctat jurnalista.

Marie-Jeanne nu stie inca daca se va constitui parte civila in proces si nu s-a gandit nici ce suma sa ceara ca daune morale. Ea urmeaza sa aiba o discutie in acest sens cu Sorin Miscoci, colegul sau, care a declarat deja ca se constituie parte civila in proces.

"Nimeni nu s-a gandit pana acum la bani, dar intai sa termin cu declaratia de martor si apoi probabil ca ma voi constitui si parte vatamata". Intrebata cat ar costa 55 de zile de captivitate, Marie-Jeanne a evitat sa dea un raspuns, insa a subliniat faptul ca o preocupa cat a costat statul roman toata aceasta operatiune.

Marie-Jeanne Ion a fost citata de procurori sa dea declaratii in acest dosar, fapt pentru care a si venit la Parchet, in speranta ca va ajuta procurorii in descifrarea unui mister care a dat nastere la tot felul de discutii. "Am fost la dispozitia oricui din momentul in care am calcat pe pamant romanesc", a spus Marie-Jeanne, incercand parca sa faca lumina intr-un caz care pare sa o fi obosit.

Jurnalista Marie-Jeanne Ion, impreuna cu ceilalti doi ziaristi luati ostatici in 28 martie, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au avut discutii si cu anchetatorii irakieni veniti special in Romania pentru a aduna date despre rapire. Anchetatorii vor audia toate persoanele implicate in acest dosar.