Economiile populatiei au stagnat in ultima perioada. In plus, este preferata valuta, in defavoarea leului. Bancherii cred ca principala cauza a fenomenului este cresterea mult mai mare a consumului in prima parte a anului.

"Oamenii cumpara in continuare bunuri de larg consum si nu le mai raman bani pentru economisire", explica Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari. In luna mai, soldul depunerilor populatiei a fost de aproape 154.054 miliarde lei vechi, in usoara scadere in termeni reali, arata ultimele date statistice ale BNR.

In acelasi timp, companiile aveau plasate in banci aproape 148.000 miliarde lei vechi, in crestere usoara fata de luna precedenta. Pentru economisirea in valuta, situatia este mai buna, sumele aflate la pastrare in sistemul bancar fiind in crestere. Acest lucru era de asteptat pentru ca "dobanda la lei, la depozite, a scazut foarte mult si nu mai acopera inflatia.

Migrarea spre valuta poate fi un semn al neincrederii in vechea moneda si teama de o devalorizare in perioada urmatoare", considera Dragos Cabat. Trendul acesta va continua in lunile urmatoare pana cand dobanzile la depozitele in moneda nationala vor mai creste, previzioneaza sursele citate. Sansele ca inflatia sa intre in graficul nou, de 7,5%, sunt mici, in opinia acestora.

"Vad o crestere a dobanzilor la depozitele in lei in jur de 1,5%", anticipeaza Cabat. In mod normal, cu leul nou sanatos romanii nu ar mai avea de ce sa migreze spre valuta. Ca date generale, aproximativ 15% din economiile populatiei stau in numerar in Romania, situatie asemanatoare cu aceea din alte tari din zona.

"Romanii tin inca multi bani in contul curent", remarca Petru Rares, Senior Country Advisor al Group National Bank of Greece in Romania. In Uniunea Europeana populatia tine in contul curent aproximativ 2-3% din economii. Romania se afla inca departe de gradul de economisire din UE-15, unde acesta reprezinta 35% din PIB.