In pragul vacantei parlamentare, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a facut un bilant al forului pe care il pastoreste, intr-o ultima incercare de a demonstra puterii ca nu are motive intemeiate pentru a-l schimba din functie.

Statistic, potrivit lui Nastase, in Camera Deputatilor au intrat in procedura doar 422 de proiecte, 324 fiind votate, iar pentru aceasta saracie legislativa vinovat este Palatul Victoria, care a trimis spre dezbatere prea putine proiecte de legi.

Incercand sa-si scuze colegii pesedisti pentru lipsa de sarguinta de care au dat dovada, Adrian Nastase le-a acordat circumstante atenuante, declarand ca 60% din ei sunt la primul mandat si abia s-au familiarizat cu mersul procesului legislativ. "Praf in ochii electoratului", a calificat liderul PNL din Camera, Eugen Nicolaescu, evaluarea facuta de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase.

Parlamentarii au plecat in vacanta, dupa ce au trudit pe bancile forului legislativ. Inainte de a-si face bagajele, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a tinut sa faca un bilant al mandatului sau de cinci luni si sa demonstreze ca in tot acest timp lucrurile au mers struna sub conducerea sa.

Pe de alta parte, el nu a ratat ocazia de a da vina pe Cabinetul Tariceanu pentru ca nu a trimis suficiente legi spre dezbatere.

Desi pesedistii au facut scandal ca parlamentul nu este un ghiseu de inregistrat proiecte de lege, acum, la final de sesiune parlamentara, presedintele Camerei Deputatilor arata cu degetul spre Palatul Victoria care ar fi trimis prea putine acte normative spre dezbatere.

Potrivit statisticilor prezentate de Nastase, in februarie-iunie 2001, pe vremea cand pesedistii erau la putere, au fost adoptate nu mai putin de 1.157 de legi, in timp ce in aceeasi perioada din 2005, au intrat in procedura legislativa doar 422 de proiecte, 324 fiind votate. Dintre acestea, doar 53 au venit de la guvern, iar foarte multe erau restante ramase din vechea legislatura.

"Daca am vrea sa ne intalnim saptamana viitoare, nu am avea ce discuta pentru ca nu mai avem nimic pe ordinea de zi. Camera a functionat foarte eficient, insa numarul de legi este mult mai mic decat in legislatura trecuta din ratiuni pe care guvernul va trebui sa le explice", a declarat Nastase, laudandu-se cu faptul ca i-a pus pe deputati la munca, insa executivul i-a sabotat actiunea.

De asemenea, el a mai spus ca deputatii au avut ce munci si pentru ca aveau in portofoliu multe acte normative ramase prin sertarele alesilor de pe vremea PSD-ului. Deputatii se pot mandri cu faptul ca, sub indrumarea sa, au ratificat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, legea privind despagubirea regelui Mihai sau... legea privind stimularea investitiilor in agricultura.

Cand a venit vorba de putinele initiative legislative ale propriilor sai deputati, presedintele forului legislativ i-a scuzat pe pesedisti spunand ca acestia au circumstante atenuante fiindca 60% din ei sunt la primul mandat si abia s-au familiarizat cu treburile de prin parlament.

Mai putine, dar vioaie

Aliatii recunosc ca au fost dezbatute si adoptate mai putine proiecte de lege, insa, spun ei, motivul este acela ca nu au vrut sa continue politica pesedistilor de folosire a forului legislativ pe post de masinarie de aprobat ordonante de guvern. "Nastase ar trebui sa-si aduca aminte cate ordonante de urgenta a dat PSD atunci cand era la guvernare.

Cat priveste eficienta Camerei Deputatilor, el vrea sa demonstreze cat de harnic e parlamentul sub conducerea sa. Mi se pare praf in ochii electoratului", a comentat liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu. Si democratii sustin ca numarul mai mic de acte normative ale Cabinetului Tariceanu dovedeste tocmai faptul ca aliatii trateaza altfel institutia Parlamentului.

"Este adevarat ca guvernul a venit cu mai putine acte normative, dar tocmai pentru ca nu s-a grabit sa modifice legile doar pentru a crea avantaje pentru acolitii sai, asa cum a facut PSD", a comentat si deputatul democrat Ioan Oltean.

Colaborare de ochii lumii

In pofida criticilor indreptate catre Palatul Victoria, de dragul integrarii europene, Nastase se gandeste sa colaboreze cu ministrii lui Tariceanu, asa incat a avansat deja unele propuneri privind coparticiparea deputatilor la actiunile care privesc afacerile europene.

El a dat exemplu state precum Finlanda sau Danemarca, unde ministrii trebuie sa obtina mandat din partea comisiilor parlamentare de specialitate inainte de a negocia cu oficialii europeni. Liderul PSD s-a grabit sa precizeze ca nu intentioneaza sa cheme ministrii lui Tariceanu la raport, recunoscand ca acest model reprezinta doar o solutie extrema.

Planul ar fi insa acela de a-i determina pe alesi sa se implice mai mult in diplomatia parlamentara pe langa statele membre UE, presedintele Camerei Deputatilor amenintand chiar ca vor fi reduse cheltuielile pentru deplasari in tot felul de zone exotice, banii urmand sa fie utilizati doar pentru astfel de actiuni de lobby.