Vacantele pe litoralul autohton devin, de maine, mai scumpe in medie cu 15-20%, tarifele apropiindu-se astfel de cele practicate in varf de sezon. Si pentru destinatiile externe trebuie sa scoateti mai multi bani din buzunare, pretul pachetelor turistice majorandu-se cu peste 5% fata de perioada precedenta.

Aceasta scumpire a tarifelor la cazare survine dupa cateva majorari succesive ale preturilor pachetelor de servicii, care se indreapa astfel spre perioada de varf de sezon. Astfel ca, peste nici doua saptamani, tarifele vor mai creste o data si vor ajunge la niveluri duble in unele cazuri fata de cele practicate la inceput de sezon.

Pana atunci, trebuie sa stiti ca destule hoteluri de pe litoral nu au renuntat la practica obligativitatii achizitionarii de bonuri valorice pentru masa, care salta si ele pretul vacantei cu milioane bune.

Astfel ca, daca la unele hoteluri de pe litoralul autohton puteati cumpara, pana ieri, un pachet de sase nopti de cazare cu micul dejun inclus, incepand de astazi si pana pe 20 august aveti doua variante: ori va conformati si cumparati de la acestia un pachet cu minimum 2 mese pe zi, ori alegeti alta unitate de cazare.

Astfel, daca un pachet de sase nopti cazare cu mic dejun inclus a costat intre 530 si 560 lei noi (5,3 si 5,6 milioane lei vechi) lei/persoana, la hoteluri de trei stele din Mamaia, acum sunteti obligati sa cumparati si bonuri valorice pentru pranz sau cina, care salta pretul la peste 10 milioane de persoana.

Pentru doua stele in Mamaia (mai) sunt hoteluri unde puteti petrece sase zile cu numai 800-820 de lei/persoana, pensiune completa. Pentru pensiune completa la categoria trei stele in Neptun sunteti nevoiti sa scoateti din portofel minimum 1.100 lei noi (11 milioane lei vechi), iar pentru doua stele cel putin 650 lei de persoana.

In Eforie Nord, statiune care a ramas printre cele mai ieftine, cu greu se pot gasi oferte de cazare la hoteluri in perioada urmatoare fara a fi obligati sa cumparati si bonuri valorice, astfel incat, sase nopti cazare la doua stele plus trei mese va costa intre 780 si 800 de lei/persoana, iar la trei stele 1.200-1.300 lei.

Destinatiile externe, mai scumpe cu 10%

Pentru destinatii externe la mare cautare in acest an precum Turcia, tarifele incep sa creasca in urmatoarele doua saptamani cu 5-10%, pentru ca in Grecia sa se resimta o crestere de circa 8-10% fata de perioada de inceput de sezon, cand se va mai produce inca o crestere finala de 5%.

In cazul vacantelor in Spania cresterea va fi de aproximativ 10%, pentru a fi urmata de alte mici majorari, pentru ca in varf de sezon tarifele sa fie cu peste 25% mai mari ca in aceste zile.

«Trenurile Soarelui» vor circula spre litoral pana la sfarsitul lunii septembrie

Compania CFR Calatori a introdus, din data de 12 iunie, doar o treime din trenurile destinate transportului turistilor la Marea Neagra, din cauza grevei ceferistilor.

"De ieri insa, au intrat in circulatie toate cele 18 perechi de trenuri cu rang superior (accelerat, rapid, IC) ce vor asigura transportul calatorilor spre si dinspre litoral", ne-au declarat reprezentanti ai Ministerului Transporturilor. In pachetul serviciilor estivale se regasesc si facilitati destinate calatoriilor in grup, precum si familiilor.

Astfel, elevii si studentii vor avea reduceri de 50% pe trenurile de orice rang clasa a 2-a. Pentru copiii care merg alaturi de parinti in vacanta, reducerea poate sa ajunga pana la 57,5%. Un bilet de calatorie pentru elevi si studenti clasa a 2-a, Bucuresti-Constanta-Eforie Sud, costa 111.000 lei pe tren accelerat, 140.000 lei la rapid si 154.000 lei la Intercity.