Facand referire la felul in care se pronunta numele sau, ambasadorul Quayle a aratat ca in limba romana "quail" se traduce prin prepelita. Ei bine, a completat ambasadorul analogia, simbolul presedintiei britanice a Uniunii Europene este un stol de douasprezece lebede.

Acest simbol a fost ales de britanici pentru ca "lebedele zboara in formatie folosind un sistem de conducere si cooperare pentru a zbura mai eficient. Lebedele trec in fata cu schimbul si economisesc energie" a spus Quinton Quayle.

Ambasadorul Regatului Unit a dat cateva exemple dintre prioritatile presedintiei tarii sale. Referitor la Romania el a reamintit: "In octombrie 2005, Comisia European va prezenta un raport de evaluare si recomandari privind performantele Romaniei in indeplinirea angajamentelor luate in negocieri."

"Consiliul European, adica 25 de state membre ale UE vor avea ocazia sa decida daca Romania a indeplinit conditiile necesare aderarii in 2007. Decizia va depinde nu de presedintia britanica, ci de performantele Romaniei."

Printre alte prioritati enumerate de ambasador s-au numarat: angajamentul de a deschide negocierile de aderare cu Turcia la 3 octombrie, deschiderea pentru inceperea negocierilor cu Croatia, continuarea discutiile pe marginea perspectivei financiare. Quayle a mai amintit ca prioritati schimbarile climatice si grija pentru tarile sarace.

Alte zone de interes crescut pentru UE vor fi in urmatoarea perioada Rusia si Ucraina, Orientul Mijlociu si chiar Moldova a fost amintita.

Abordarea pragmatica a britanicilor nu ar fi putut sa nu includa printre prioritati obiectivele economice. Revigorarea agendei Lisabona si libera circulatie a serviciilor au fost cap de lista. "Dorim sa deschidem comertul serviciilor pe tot cuprinsul UE, aceasta masura putand genera sute de mii de locuri de munca si miliarde euro pentru economia UE", a spus Quayle.

In tara vecina si colega de aderare, Bugaria, ambasadorul britanica Jeremy Hill a declarat (ca si Quinton Quayle cu alte ocazii) ca marea Britanie sprijina ferm intrarea Bulgariei si a Romaniei in Uniunea Europeana.

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a recunoscut ca Marea Britanie preia presedintia "intr-un moment delicat, dificil", dupa esecul referendumurilor asupra Constitutiei si cel al discutiilor pe teme bugetului.

Scheele a reamintit de "planul C" propus de Olli Rehn, un plan care se refera la consolidare, conditionalitate si comunicare. "Urmatoarele 6 luni vor fi foarte importante", a spus reprezentantul Comisiei, referindu-se la raportul din toamna.

Intrebat de jurnalisti daca Marea Britanie este multumita de prestatia Romaniei, Quinton Quayle a spus: "Nu pot sa spun ca sunt 100% multumit, pentru ca mai sunt lucruri de facut, mai ales cele cuprinse in raportul Comisiei din luna mai. dar mai este timp si depinde de decizia guvernului. Dar acum nu putem spune ca Romania a indeplinit conditiile pentru a adera in 2007.

Este posibil sa fie amanata pentru 2008."

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat increzator in presedintia britanica a UE, care "vine cu un aer proaspat" si a declarat ca este multumit ca printre prioritati se regasesc obiective de imbunatatire a sectorului cercetarii si dezvoltarii. Tariceanu a mai spus ca este increzator pentru ca a fost propusa "realocarea resurselor" UE.

"Cred ca e nevoie de o reforma in acest sens la nivelul UE".