Nu mai putin de 11 judete din sudul tarii au fost lovite de inundatii in ultimele doua zile, catastrofa soldata cu pierderi de vieti omenesti si insemnate pagube materiale. Numeroase lucrari hidrotehnice, prost administrate, au cedat in fata puhoaielor.

Autoritatile nu par sa fi luat insa in seama avertismentul dat de natura acum citeva saptamini la Timis si, din banii necesari pentru refacerea infrastructurii, aloca sume insemnate pentru „ecologizarea“ lacului Snagov, in beneficiul unor sinistrati de lux. Numele locatarilor din jurul lacului explica totul.

Inundatiile s-au mutat in sudul tarii. Sute de case afectate, drumuri, poduri si diguri luate de ape. Ca si in cazul inundatiilor din Timis, cauza este aceeasi: administrarea proasta a lucrarilor hidrotehnice.

O parte dintre riurile care au inundat Oltenia ieri-noapte, de obicei, vara nu au pic de apa, potrivit prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Si totusi ele au reusit sa omoare oameni si sa faca pagube materiale insemnate.

Astfel, si-au pierdut viata patru oameni si au fost afectate aproximativ 100 de localitati din 11 judete, peste 19 kilometri de drum judetean si doua poduri de legatura distruse.

Cel mai afectat judet este Oltul, unde s-au inregistrat ploi cu un debit foarte rar intilnit in acea zona, de 196 de litri pe metrul patrat, din care 85 de litri numai in doua ore si jumatate, conform raportului dat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. „In zonele afectate de inundatii, acumularile de apa risca sa nu mai faca fata daca ploaia nu va inceta“, spune Calin Popescu Tariceanu.

Totodata, prim-ministrul a adaugat ca pe primul loc se afla evaluarea lucrarilor hidrotehnice, pentru a nu se produce un nou val de inundatii.

Un dig s-a rupt, doua stau sa cada

Odata cu cresterea debitelor, apele au scos la iveala proasta gestionare a amenajarilor hidrotehnice. „Lucrarile de aparare impotriva inundatiilor din aceste zone au fost concesionate la diverse firme si persoane fizice care nu s-au ocupat de intretinerea lor.

Echipamentele care trebuiau sa evacueze apa, in caz de crestere a debitului, nici macar nu sint in stare de functionare”, spune prim-ministrul. Astfel, barajul din localitatea Movileni a cedat pe o lungime de 10 metri, iar cele de la Brebeni si Crimpoaia prezinta fisuri.

„S-a decretat stare de alerta ieri- seara, la ora 24.00, si s-au luat masuri de evacuare a locuitorilor din cele doua localitati, deoarece amenajarile de aparare impotriva inundatiilor prezinta fisuri si exista riscul ca in orice moment sa cedeze”, spune Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

Potrivit autoritatilor, inundatiile din sudul tarii sint temporare si nu prezinta amploarea celor din Banat.

Nici un ban de la buget