Romania este iarasi sub ape si ploile fac inca o data ravagii anul acesta. De data aceasta inundatiile au cuprins 12 judete din sudul, vestul si estul tarii. Cinci persoane au murit, peste o suta de localitati au fost afectate si mii de hectare de teren agricol sunt inundate. Cea mai grava situatie se inregistreaza in judetul Olt, care pare a impartasi soarta Timisului de la inceputul primaverii.

Desi au intervenit rapid, pentru a nu mai repeta greselile de data trecuta, autoritatiile, locale sau centrale, iar au picat examenul la infrastructura: diguri care au cedat, canale de scurgere inundate de tot felul de deseuri menajere sau lucrari de decolmatare facute de mantuiala.

Inundatiile au facut doua victime in judetul Olt, cel mai afectat de inundatiile din ultimele zile, iar autoritatiile au decretat stare de alerta. Astfel, o femeie a murit inecata si un copil a fost dat disparut, sambata seara, fiind luat de ape. Alte trei persoane din localitatea Serbanesti si-au pierdut ieri viata.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Olt, Zenel Copilau, atat femeia, in varsta de 50 de ani, cat si copilul, sunt din comuna Schitu. Cele mai grave inundatii se inregistreaza in Potcoava, Icoana, Movileni, Serbanesti, Crampoaia si Brebeni, unde ploua neintrerupt de peste 48 de ore.

Ambulantele nu au putut ajunge la nici una dintre solicitarile din comunele mentionate. Inundatiile din aceste asezari s-au produs ca urmare a revarsarii apei peste mai multe baraje. Peste 500 de persoane, in special din localitatile Movileni si Serbanesti, au fost evacuate.

Potrivit Inspectoratului General al Jandarmeriei, peste o suta de jandarmi au actionat, ieri, pentru salvarea a doua persoane refugiate in dispensarul comunei Baleasa, pentru evacuarea apei din casele a doua comune si pentru consolidarea digurilor de protectie si decolmatarea santurilor de scurgere a apei.

Cel mai grav afectata de ploile torentiale a fost comuna Movileni. Cei peste 200 de localnici evacuati dau vina pe autoritati pentru apa care le-a intrat in case.

Ei considera ca lucrarile de indiguire a barajelor din vecinatatea comunei au fost facut de mantuiala si de aceea au cedat. Pe langa faptul ca au ramas fara agoniseala de-o viata, localnicii s-au trezit ca nu mai au nici ce manca, asigurarea alimentelor fiind una dintre primele probleme ce trebuiau rezolvate de autoritatile locale.

Tariceanu baga Oltul in ancheta

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, ieri, prefectului de Olt, Octavian Popescu, dupa o vizita fulger in zonele calamitate, sa analizeze situatia instalatiilor de evacuare a apei in caz de inundatii. Ca si in cazul inundatiilor produse in primavara, in Banat, instalatiile de evacuare a apei nu functionau.

Primul-ministru Tariceanu si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au vizitat ieri zonele afectate de inundatii si s-au intalnit cu autoritatile locale responsabile in caz de calamitati si dezastre naturale.

Un sfert din Romania este lacustra

In Arad, in localitatea Madrigesti au ramas fara energie electrica 105 familii, fiind avariati trei stalpi de medie tensiune. Au fost afectate cinci case, 10 hectare de terenuri agricole, sase stalpi de telefonie, peste doi kilometri de drumuri judetene si comunale, precum si fantani. In judetul Arges peste 7.000 de oameni sunt izolati, fiind afectate 96 de case, 447 de gospodarii si 1.

756 de hectare de teren agricol. De asemenea, sase stalpi de telefonie, 5,4 kilometri de drumuri judetene si comunale, trei poduri din beton, opt podete si cinci punti pietonale. Au fost inundate si 122 de fantani. Bistrita Nasaud: peste 2.000 de gospodarii au ramas, inca de sambata, fara electricitate.

Sute de familii afectate de apa care le-a intrat in case, iar asfaltul de pe o strada din zona industriala a fost spart pentru ca apa sa aiba unde sa se scurga. In Dolj, conform Rompres, mii de gospodarii din mai multe localitati din nordul judetului se afla sub ape.

Satul Ungureni din comuna Mischii a fost izolat complet, fiind inconjurat de ape. De asemenea au fost afectate o biserica, mai multe poduri si cateva mii de hectare de terenuri. Gorj: doua persoane au murit loviti de fulger in noaptea de 1 iulie.

Dumitru Rusen (42 ani) si Ionut Roventa (28 ani), erau muncitori la cariera de exploatare a lignitului Tismana, fiind in momentul tragediei lnga un excavator. In Hunedoara: 259 gospodarii, 45 de hectare de teren agricol si trei kilometri de drum comunal. In judetul Valcea: 12 anexe gospodaresti, reteaua de ca-nalizare si de alimentare cu apa.

Constanta: 200 de case inundate, iar peste 20 de localitati au ramas fara energie electrica.

De asemenea, 23 localitati din zona de vest a judetului au ramas fara curent electric, iar echipe de la Electrica lucrau, ieri dupa-amiaza, pentru remedierea defectiunilor. Traficul rutier a fost restrictionat si, ieri dupa-amiaza, se circula pe un singur fir pe DN 2A, Constanta-Harsova, in apropierea localitatii Hanul Morii.

Olt: doua victime si o avarie la lucrarea hidrotehnica Movileni, din cauza precipitatiilor de 196 l/mp, ceea ce a dus la evacuarea in toiul noptii a 250 de persoane din satele situate in aval (Movileni si Erbanesti). Peste 1.200 de gospodarii si 50 km de drumuri comunale, 20 km de drumuri judetene sunt inundate.

Circulatia feroviara spre Slatina este ingreunata, trenurile avand o intarziere de peste o ora si jumatate. Totodata au fost afectate 1.400 de hectare de terenuri agricole, 134 de fantani, doi kilomentri de strazi si aproape 20 de drumuri judetene si comunale, precum si o benzinarie.

Teleorman: sunt in continuare nealimentate cu energie electrica 26 de localitati, fiind avariate partial patru linii de medie tensiune si 99 de posturi de transformare.

Se anunta inca o saptamana ploioasa

Ploile nu se vor opri nici astazi, insa, in mod sigur vor scadea in intensitate, ne-au spus ieri meteorologii. O prognoza intocmita de acestia arata ca, astazi, vremea se va mentine instabila in sudul si estul tarii, cu cer noros, ziua inregistrandu-se ploi pe arii extinse in Muntenia si Dobrogea, iar local in Oltenia, Moldova si la munte.

De marti vremea se va ameliora si se va incalzi usor, cerul fiind variabil, cu innorari in prima parte a zilei, in sud si sud-est, iar dupa-amiaza la munte. Miercuri, va ploua local in zona de vest, nord-vest si la munte, iar in celelalte regiuni cerul va fi variabil, cu temperaturi maxime de 20-28 de grade.

De joi un nou front atmosferic va patrunde prin zona de vest si la munte, care se va extinde la nivel intregii tari la sfarsitul saptamanii viitoare.

Specialistii Autoritatii Nationale de Meteorologie-Hidrologie spun ca ploile torentiale cazute la sfarsitul saptamanii trecute au fost cauzate de prezenta unui ciclon mediteranean si, in ciuda ravagiilor pe care le-au facut, nu sunt semnele unor fenomene meteo iesite din comun.

O suta de localitati inundate

Din ultimele date centralizate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, intrunit inca de dimineata, au fost afectate 12 judete din vestul si sudul tarii: Arad, Arges, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Teleorman si Valcea. Conform acelorasi surse, au fost lovite de ape, mai mult de 1.

700 de gospodarii si 228 de case, 19 kilometri de drumuri comunale, 42 de kilomentri de drumuri judetene, mai multe poduri si podete. Autoritatile arata ca au fost ceva mai pregatite decat in cazul inundatiilor de la sfarsitul lunii aprilie.

Astfel, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, condus de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca a dispus trimiterea de urgenta a alimentelor de prima necesitate si apa minerala; asigurarea asistentei medicale si a vaccinurilor pentru prevenirea epidemiilor, intreprinderea masurilor de prim-ajutor; redarea circulatiei publice a arterelor de circulatie rutiera si

feroviara si repunerea in functiune a retelelor de comunicatii, a sistemului de alimentare cu apa si a retelelor de canalizare.

Mihaela Balea, Alexandru Ionescu