De la “Ice Age” si “Shreck” incoace, adultii sunt mult mai interesati cand pe ecrane apare un nou lungmetraj de animatie. Ne referim, desigur, la cei in a caror “fisa a postului” nu intra obligatoriu insotirea la cinema a copilului prescolar. Lista ar putea continua cu “Finding Nemo”, “The Incredibles”, “Shark Tales” si, cu putina bunavointa, “Garfield”.

Reteta de succes a producatorilor este cat se poate de eficace. Targetul consumator de bomboane este captat prin spectaculozitatea imaginilor - culori frumoase, personaje haioase, decoruri de vis -, in timp ce devoratorii de popcorn&bere sunt atrasi prin savoarea dialogurilor.

Actiunea este in general simpla, pentru a nu-i determina pe copii sa-si agaseze insotitorii cu intrebari de genul “Mami, de ce nu mananca robotelu’ cereale cu lapte?” sau “Tati, ce-i aia cezariana? Inseamna ca e barza in concediu?”.

Insa, fie ca ne aflam in Era Glaciatiunii, in viitor, in adancul oceanului sau intr-o mlastina, replicile personajelor (care seamana din ce in ce mai mult la trasaturi cu actorii care le imprumuta vocile) sunt foarte actuale, pline de ironii subtile, veritabile sageti la adresa politicienilor sau a vedetelor din showbiz.

Daca despre incantarea copiilor nu are rost sa vorbim, intrucat nu fac parte din publicul nostru tinta si, oricum, pentru ei orice desen animat reprezinta o atractie irezistibila, succesul unei astfel de pelicule in randul parintilor, adevaratii cotizanti la casieriile cinematografelor si la magazinele cu DVD-uri, este tinta cuplului regizor-scenarist.

De aceea filmele moderne de animatie imprumuta tot mai mult “recuzita” blockbuster-elor cu “oameni vii”, incepand de la dialoguri si terminand cu efectele speciale.

In astfel de productii nu e nevoie de figuranti, masini zdrobite, deoruri gasite dupa luni intregi de prospectii, nici de machiaj sau calmante pentru fitele actorilor, ci doar de cateva minti stralucite care sa imagineze totul si de maini dibace care sa deseneze.

Revenind la filmul lui Wedge (cel care a regizat si “Ice Age” - rima e involuntara!), trebuie spus ca adultii nu au a se astepta la mari delicii.

In afara catorva scene “tari”, care te tin cu sufletul la gura (calatoria pe care eroul principal o face printr-un gigantic roller-coaster futurist) sau te ametesc pur si simplu (prabusirea absolut veridica a unui impresionant numar de piese de domino), nu prea sunt motive de incantare. Plot-ul este suficient de infantil-aspirational pentru un licean, asa ca doar vizualul salveaza aparentele.

Merita vazut oricum, dar un va duceti ca la pomul laudat!

Robots

SUA, 2004

Regie: Chris Wedge

Scenariu: Bill Condon

Distributie (voci): Ewan McGregor, Halle Berry, Robin Williams, Jim Broadbent, Mel Brooks, Stanley Tucci, Paul Giamata, Jay Leno

Animatie, 91 minute

Rating IMDB: 6,4/10

Rating Cinemagia: 4/5