Cele 40 de milioane de euro alocate pentru prevenirea inundatiilor la Snagov, zona care n-a fost niciodata inundata, are drept beneficiari oameni de afaceri, politicieni si vedete, cu vilele lor cu tot.

„Cotidianul” a aratat, acum citeva zile, ca valea Snagovului a fost inclusa in programul „Prevenirea catastrofelor naturale generate de inundatii si poluare a aerului”, chiar daca in zona respectiva nu s-au inregistrat niciodata inundatii. Programul va fi finantat cu 40 de milioane de euro din fonduri publice.

Expertii consultati de noi ne-au aratat ca amenajarea Snagovului nu este o prioritate, avind in vedere ca exista in Romania zone intinse calamitate de inundatii recente, unde se cere interventia urgenta.

In plus, proiectul pentru Snagov contine lucrari precum curatarea apei si taierea stufului, care au mai multa legatura cu nevoia de confort a proprietarilor de case de pe malul lacului decit cu inundatiile.

Aglomeratie de VIP-uri

Dar cine sint beneficiarii? Magnatul Ion Tiriac si familia fostului fotbalist Ionut Lupescu sint vecini, casele lor fiind destul de aproape de Comitetul Olimpic Roman, in Ciolpani. Undeva, linga o proprietate a SRI din aceeasi zona, este casa omului de afaceri Irinel Columbeanu.

Mihaela Radulescu si sotul ei, Elan Schwartzenberg, locuiesc intr-o fosta casa a fotbalistului Florin Raducioiu, linga aceea a lui Vlad Paunescu, patronul studiourilor Castel Film. De partea cealalta a lacului, in Ghermanesti si Silistea Snagovului, se itesc semete proprietatile lui Dinu Patriciu si Viorel Catarama.

Localnicii ii stiu pe proprietarii caselor relativ vechi din zona, insa in Snagov se construieste in nestire. Siragurile de locuinte modeste, ale oamenilor locului, sint acoperite de valuri de vile luxoase, strajuite de garduri inalte si pomi. Cei mai multi dintre proprietari sint inca necunoscuti de snagoveni. •

Un om nervos

Directorul Apelor Romane, Aurel Pana, a fost extrem de nervos dupa dezvaluirile din „Cotidianul“ si n-a ezitat sa ameninte ca da foc redactiei. Iesirea sa nu a fost un accident. In 25 septembrie 2003, Aurel Pana s-a certat la cutite, in plenul Senatului, cu Trita Fanita (PSD), pe care l-a facut nesimtit.

Pe 30 ianuarie 2004, dupa mai multe discutii tensionate cu conducerea PD, Aurel Pana, la acea data senator, a demisionat din partid si s-a inscris in PRM, motivind ca numai in acest partid se poate exprima. Plecarea sa a pus grupul PD din Senat in situatia de a se desfiinta pentru ca nu avea numarul minim de membri.

Dupa 23 de zile de rebeliune, Pana a revenit in PD ca salvator, spunind ca nu poate provoca „un atac la democratie“ prin dezintegrarea grupului PD.

Aurel Pana a fost numit la conducerea Apelor Romane in martie si, imediat, i-a schimbat din functii pe 10 dintre cei 11 sefi ai Directiilor Regionale ale Agentiei. Dintre noii sefi, doar doi aveau vagi legaturi profesionale cu domeniul gospodaririi apelor, dar cu totii aveau carnete de partid.