anzatorii contorizeaza 1.000 de comenzi pe luna. Utilizarea aparatelor e interzisa, dar ar putea deveni legala din septembrie

Aproape 1.000 de detectoare de radar se vand pe luna in Romania, in ciuda faptului ca utilizarea lor este interzisa. Paradoxul: comercializarea detectoarelor de radar (chiar daca unii folosesc cel mai des termenul de antiradar) este legala, utilizarea lor - nu. Cu alte cuvinte, poti sa le cumperi, dar numai ca obiect de decor.

Si pentru ca legile comertului sa functioneze ca la carte, chiar si strazile sunt impanzite de panouri publicitare care fac reclama la aceste produse.

Cea mai cunoscuta firma care comercializeaza detectoare de radar este Falcon Electronics, lider de piata in ultimii ani. Afacerea a fost pusa pe picioare intr-un garaj, in 1997, insa anul trecut Falcon a ajuns sa aiba o cota de piata de 70% pe segmentul detectoarelor de radar. Compania isi distribuie antiradarele in cele mai mari retele de magazine: Carrefour si Metro.

Dar acestea se pot cumpara si la dealerii auto, de la instalatorii de astfel de echipamente (destul de multi in Bucuresti), de pe internet sau din magazinele de piese auto. Iar vanzarile merg foarte bine pentru ca „aceasta nepermisivitate atrage cumva”, explica Cristian Strambu, director de vanzari.

Cat costa un aparat?

Preturile variaza in functie de performantele aparatelor. Insa piata este plina cu detectoare pentru toate buzunarele: de la 89 de dolari (Cobra), pana la 185 de dolari (Beltronics) sau chiar peste 300 de dolari (Whistler). Echipamentele sunt importate din Statele Unite si Canada, astfel explicandu-se si calcularea tarifelor in dolari, si nu in euro.

Scapi de amenzi

Firmele care comercializeaza antiradare sustin ca au cele mai mari vanzari in lunile de vara, cand lumea pleaca in concedii. Singura „sansa” a soferilor care nu vor sa mearga cu 50 km/ora pana pe litoral este sa-si cumpere un detector de radar. Un astfel de aparat avertizeaza soferii prin semnale luminoase si sonore atunci cand prin preajma se afla un radar al politiei.

Atentie insa la modelele mai vechi (sau mai ieftine), care nu bat pe o distanta suficient de mare cat sa poti pune frana. Producatorii sustin ca acestea nu te ajuta decat in 50% din cazuri, in restul amenda trebuie platita. In prezent, utilizarea detectoarelor antiradar nu este legala. Insa din septembrie, daca noul Cod Rutier va intra in vigoare, se va da liber la detectoare.

Ce patesti daca te prinde politia ca ai detector

platesti amenda intre 300 si 2.000 de lei noi

ti se confisca aparatul

se ridica talonul masinii

din septembrie, detectoarele pot fi folosite, fara a incalca legea

Detectoarele in UE

Interzise in: Franta, Belgia sau Elvetia

Legale in: Italia, Olanda si Germania.