Cu ocazia Zilelor Culturale Romanesti in Munchen, ce se vor desfasura anul acesta in perioada 4-8 iulie, sub titulatura "Rum’nisches Kulturintermezoo 2005", Societatea Romana de Radiodifuziune - Teatrul National Radiofonic, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, prezinta spectacolul-lectura Povestea Elisabetei Rizea - Marturii, realizat dupa un scenariu scris de Rodica Mandache, in

regia artistica a lui Attila Vizauer.

Reprezentarea scenica a acestui spectacol va avea loc miercuri, 6 iulie a.c., de la ora 20.00, in Sala de Teatru a Centrului Cultural Gasteig din Munchen. In distributie: Rodica Mandache (in rolul Elisabetei Rizea), Dorina Lazar (in rolul Laurentiei - fiica Elisabetei Rizea), Irina Mazanitis (in rolul etnologului Irina Nicolau).

Povestea Elisabetei Rizea - Marturii este un spectacol de teatru-document prezentat sub genericul "Biografii, memorii" in cadrul unui proiect radiofonic ce isi propune sa nu lase uitarii fapte ale unei istorii prea putin cunoscute. Premiera radiofonica a acestui spectacol a fost difuzata in luna august 2004 la Radio Romania Cultural.

Echipa care a realizat acest spectacol este formata din: Costin Manoliu - redactor; Milica Creiniceanu - regizor de studio; Patricia Prundea - regizor muzical; Luiza Mateescu - regizor tehnic; Magda Dutu - producator.

Varianta prezentata la radio a fost apoi adaptata pentru a putea fi reprezentata scenic in diverse spatii. Astfel, premiera cu public a acestui documentar teatral a avut loc la Sighetu Marmatiei, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, printre celulele si plasele de sarma ale fostei inchisori.

A doua reprezentatie a avut loc la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, in sala "Irina Nicolau", chiar pe 28 iulie - ziua de nastere a Elisabetei Rizea. A urmat apoi spectacolul-lectura Povestea Elisabetei Rizea in orasul Campulung-Muscel, in apropierea comunei Nucsoara, unde a trait Elisabeta Rizea - pe 2 octombrie 2004, cand se implinea un an de la moartea sa.