Comisia Europeana a inceput sa trimita semnale Romaniei si Bulgariei ca aderarea la Uniunea Europeana ar putea fi aminata cu un an. Avertismentele sint menite, recunosc oficialii europeni, sa determine autoritatile sa aplice ferm reformele in domeniile restante.

Conform unui important oficial european, citat de BBC, datele sugereaza nevoia unei aminari, dar nu s-a luat inca o decizie.

Oficialul european i-a declarat corespondentei BBC - World Service la Bruxelles, Ana Maria Bota, ca datele primite pina acum sugereaza nevoia unei aminari pentru ca Romania si Bulgaria au pur si simplu nevoie de mai mult timp pentru a pune in aplicare reformele importante care le-au mai ramas: reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si intarirea controlului la granite.

Romania are si o problema punctuala: evolutia proiectului Rosia Montana. E posibil ca declansarea clauzei de aminare sa nu fie anuntata decit dupa un alt raport de monitorizare in primavara sau poate chiar mai tirziu. In teorie, spun oficialii, nu e nevoie sa luam o decizie pina la sfirsitul anului viitor.

Aminarea ar putea viza nu numai Romania, ci si Bulgaria, care a pierdut mult timp cu campania electorala din aceasta vara.

Paradoxal, posibilitatea declansarii clauzei de aminare ar putea inlesni ratificarea tratatului de aderare cu cele doua tari, care n-a fost aprobat pina acum decit de Slovacia. Pe fundalul dubiilor fata de ritmul extinderii, suscitate de esecul referendumurilor din Franta si Olanda si a impasului bugetar al UE, nimeni nu se grabeste sa ratifice tratatul.

Or, un raport sobru al Comisiei, in toamna, insotit de un avertisment, i-ar putea convinge pe sceptici ca Romania si Bulgaria nu vor fi lasate sa intre nepregatite in Uniunea Europeana. •

Olli Rehn mentine suspansul

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn subliniaza intotdeauna ca, desi doreste ca si cele doua tari sa adere la 1 ianuarie 2007, nu va ezita sa recomande aminarea cu un an aderarii, daca acestea nu sint pregatite. Totul va depinde, mentioneaza corespondenta BBC-WS, de tonul raportului Comisiei de la 25 octombrie. Se pare ca, deocamdata, Rehn nu a luat o decizie finala.

Indiferent de rezultatul raportului din octombrie, e posibil ca Rehn sa nu anunte aminarea aderarii in acelasi timp. „E nevoie sa mentinem un element de suspans“, declara, pentru BBC-WS, oficialul european. El a adaugat ca „daca luam o decizie acum, exista riscul ca autoritatile romane sa se lase pe tinjala anul viitor“.

Punctul de vedere al lui Rehn este impartasit de multi diplomati europeni, inclusiv cei britanici, care vor conduce discutiile asupra extinderii in urmatoarele sase luni.