In ultimii ani, rindurile somerilor au fost ingrosate de o categorie de lux: absolventii de facultate. Anual, in jur de 29.000 de tineri nu reusesc sa-si gaseasca un job in domeniul in care sint licentiati.

Anomalia este rezultatul neconcordantei dintre politicile Ministerului Educatiei, privind alocarea locurilor la facultati, si evaluarile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numai in anul 2002, peste 30.200 de tineri care au absolvit o facultate au devenit someri, in 2003, numarul lor a scazut la 24.622, dar in 2004, iar a crescut la peste 30.500.

Universitatile hotarasc numarul somerilor

Reprezentantii ANOFM dau vina pe Ministerul Educatiei, sustinind ca nu adapteaza locurile din universitati in functie de cererile de pe piata muncii. „Noi ne-am facut datoria sa aducem la cunostinta conducerii Ministerului Educatiei sa nu mai aloce locuri la o serie de facultati ale caror specialitati nu mai au cautare pe piata muncii.

La ultima scrisoare, pe care am trimis-o anul trecut, am primit un raspuns de la secretarul de stat care se ocupa de aceste probleme in care ni se atragea atentia ca ar fi mai bine sa ne vedem de treaba noastra si ca nu e cazul sa le dam noi sfaturi“, sustine Eugen Preda, directorul general al ANOFM.

Reprezentantii ANOFM considera ca reticenta celor de la Ministerul Educatiei in a-si ajusta cifrele de scolarizare consta in faptul ca nu se doreste desfiintarea unor catedre de la diferite universitati, lucru care ar lasa pe drumuri citeva sute de profesori universitari.

La rindul lor, reprezentantii Ministerului Educatiei au decis ca din anul urmator sa lase universitatile sa hotarasca singure numarul locurilor pentru fiecare domeniu in parte. Cu alte cuvinte, senatele universitare vor putea decide daca unele facultati vor mai scoate sau nu someri. •