Ministerul Apararii Nationale a semnat doua contracte in valoare de 25 de milioane de dolari cu firma israeliana Elbit Systems Ltd.Obiectul contractului este modernizarea elicopeterelor de lupta ale Romaniei in vederea alinierii la standardele impuse de NATO.

Reprezentantul companiei Elbit Systems, Joseph Ackerman, a declarat duminica ca "acest parteneriat deschide calea unor noi posibilitati de afaceri".

Istoria dezvotarii afacerilor firmei israeliene in Romania este relativ controversata. In anul 1993, Romania a incheiat un contract cu Elbit Systems in valoare de 332 de milioane de dolari pentru modernizarea a 110 avioane de lupta MIG 21. Data limita a finalizarii era 1997. Contaractul a fost semnat prin intermediul Aerostar Bacau dar beneficiarul era aviatia militara.

Din totalul de 110 avioane modificate, opt s-au prabusit.

Serviciul Roman de Informatii a monitorizat derularea acestei afaceri si a sesizat apoi Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Acuzatia adusa a fost de subminare a economiei nationale. Dosarul a stat la Parchetul Curtii de Apel Bacau, dar pentru ca in dosar sunt vehiculate elemente militare, procurorii civili si-au declinat competenta.