Desi anul acesta au cazut in jur de 100 de diguri, oficialii se eschiveaza si dau vina unul pe altul. In primavara, 65 de diguri, baraje si amenajari de mal au fost afectate de inundatii, dar masuri nu s-au luat. In aceste zile, barajele din sudul tarii cedeaza unul cite unul.

De la inceputul lunii iulie, numai in judetul Teleorman au fost avariate 14 baraje si 4 diguri, iar in judetul Olt au fost afectate sapte obiective de aparare impotriva inundatiilor.

Aproape 100 de diguri au cazut de la inceputul anului in urma inundatiilor. Culmea, nimeni nu este de vina, nimeni nu a fost demis in urma dezastrelor din tara. Scuza folosita de autoritati: a plouat prea mult.

In primele sase luni ale anului, aproximativ 65 de diguri, baraje si amenajari de mal au fost afectate de inundatii. In plus, in aceste zile, barajele din Olt, Dolj, Teleorman sau Arges cedeaza unul cite unul.

De la inceputul lunii iulie, numai in judetul Teleorman au fost avariate 14 baraje si 4 diguri, iar in judetul Olt au fost afectate sapte obiective de aparare impotriva inundatiilor.

Numarul cel mai mare de diguri afectate s-a inregistrat in judetul Alba, unde 14 consolidari de mal au fost avariate sau au cazut. La acestea se adauga amenajarile afectate de inundatiile inregistrate in ultimele cinci zile. Nici judetul Dolj nu sta mai bine, el avind trei obiective afectate de inundatii.

Ca la fiecare viitura, autoritatile ridica din umeri si spun ca vina nu le apartine, domeniul hidrotehnic fiind impartit, incepind de la primarul de localitate pina la nivel de directie a apelor si chiar de firme private care au primit in concesionare digurile.

Autoritatile din Olt au cerut ajutor la centru din mai

Apele care se revarsa de cinci zile au scos la suprafata nereguli de care nimeni nu este tras la raspundere. „Bazinele de apa sint impartite.

O parte o detine Directia Apelor Romane, alta parte - Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, restul aflindu-se chiar in administrarea primariilor care, la rindul lor, au dat suprafetele de apa, prin concesionare, anumitor persoane sau firme“, spune Stefan Stoica, directorul Directiei de Ape Dolj.

Acesta a adaugat ca s-au facut o serie de amenajari de acumulare care au fost concesionate de catre primarii firmelor si persoanelor fizice pentru exploatarea pestelui din aceste ape. Cei care au concesionat lacurile au luat si digurile, numai ca nu s-au ocupat de amenajarea lor. Nici prim-ministrul nu s-a aratat multumit de aceste concesionari.

„Se vor verifica concesionarile facute, iar daca se va adeveri ca ele nu sint administrate corect, acestea vor fi anulate“, spune Calin Popescu Tariceanu.

Adrian Motorca, seful Directiei Apelor din Olt, povesteste cum, in luna mai, dupa ce a vazut inundatiile din Timis, a facut o statistica privind starea digurilor din judetul sau. Ingrijorat de starea deplorabila a acestor diguri, seful apelor din Olt a trimis statistica la Ministerul Mediului.

Dar, abia dupa o luna si jumatate, reprezentantii Ministerului Mediului au cerut Companiei Apele Romane sa faca un raport.

„Am solicitat Administratiei Nationale «Apele Romane», in data de 21 iunie, inventarierea si prezentarea starii tehnice si functionale a barajelor aflate in administrarea altor detinatori decit Apele Romane si SC Hidroelectrica“, spune George Pretorian, director in cadrul Ministerului Mediului.

Dar la fata locului nu s-a prezentat nimeni pentru a constata starea digurilor, decit in momentul in care au venit inundatiile. •

• Autoritatile nu cad de acord asupra pagubelor

Autoritatile nu stiu cite pagube au facut inundatiile pina la aceasta ora. Astfel, Ministerul Mediului face referire la 4.449 de hectare de teren agricol acoperite de ape, de opt ori mai putin decit a contabilizat Ministerul Agriculturii, care a ajuns la concluzia ca inundatiile din iulie au afectat in jur de 35.000 de hectare de teren agricol.

Nici bilantul de la video-conferinta nu coincide cu datele furnizate ieri de catre autoritati. Astfel, in judetul Olt, Ministerul Mediului vorbeste despre 800 de case, 1.500 de anexe, 2.406 hectare de teren si 24 de kilometri de drumuri, in timp ce Ministerul de Interne face referire la 1.739 de case, 2.311 gospodarii, 1.910 hectare de teren agricol, 15,3 kilometri de drumuri.

Totodata, numarul evacuatilor variaza intre 500, la Ministerul Mediului, si 600, la Ministerul Administratiei.