Rep - Domnule Iordanescu, vi s-au cicatrizat ranile dupa despartirea de echipa nationala?

Anghel Iordanescu - Rani... In viata oricarui antrenor exista atit momente de bucurie, cit si momente dureroase. Cind m-am despartit de echipa nationala, care este tinta suprema pentru orice antrenor, am avut un sentiment dureros, un regret deosebit. Am trecut peste acest moment ca orice om puternic.

Rep - Ce regretati cel mai mult?

Anghel Iordanescu - Acel 2-2 cu Danemarca, de la Copenhaga. Era un moment in care nationala era in reconstructie si am fost la un pas de calificarea la Euro 2004. Citeva secunde si neatentia ne-au fost insa fatale.

Am sperat ca ne putem califica apoi la Mondialul din Germania, ca putem recupera terenul pierdut dupa 0-1 in Cehia si 1-1 in Armenia si sa ajungem la turneul final.

La finalul meciului Danemarca - Romania, 2-2, din toamna lui 2003, Iordanescu si-a varsat nervii pe Cernat, considerat vinovat pentru ca danezii au egalat in ultima secunda

"Eu nu pierdeam asa usor afara"

Rep - Cum?

Anghel Iordanescu - Asa cum se intimplase si in preliminariile pentru Europene, dupa ce pierdusem acasa cu Norvegia si cu Danemarca. Romania avea in toamna 10 puncte, la egalitate cu Olanda, care era pe primul loc datorita unui gol mai mult decit noi. Speram ca vom invinge acasa Olanda si Cehia, si la Rotterdam nu se stia.

Nu uitati ca Romania cu mine antrenor era greu de invins in deplasare in meciurile oficiale.

Rep - Si atunci de ce ati demisionat?

Anghel Iordanescu - N-am rezistat presiunii presei dupa egalul din Armenia, realizat in conditii speciale, fara 15 jucatori accidentati. Nu mai puteam continua impotriva curentului.

Sustinut de Adrian Nastase

Rep - PSD-ul nu v-a presat sa renuntati pentru a nu afecta imaginea partidului inaintea alegerilor?

Anghel Iordanescu - Nu, din contra, fostul premier Adrian Nastase m-a sustinut. A fost decizia mea sa reziliez contractul cu FRF. Am renuntat si la o parte din bani.

Rep - Mai faceti parte din PSD?

Anghel Iordanescu - Da, sint membru.

Rep - De ce ati intrat in politica?

Anghel Iordanescu - Credeam ca astfel pot ajuta mai mult sportul, dar n-a fost poate cel mai potrivit moment. Nu stiu daca eram pregatit pentru o cariera politica indelungata.

Inima de stelist

Rep - De ce ati plecat din tara?

Anghel Iordanescu - (zimbeste) De ce am plecat? Ce trebuia sa fac, sa nu plec din Romania?

Rep - Nu ati avut nici o oferta din Romania?

Anghel Iordanescu - Nici nu m-ar fi interesat vreo oferta din tara. Cum, de altfel, nu ma interesa nici o oferta din alta parte pina in vara.

Rep - Nici la Steaua, marea dumneavoastra dragoste, n-ati fi acceptat sa antrenati?

Anghel Iordanescu - Steaua reprezinta ceva cu totul si cu totul special pentru mine. Este echipa de suflet. Cu toate astea, nu m-am gindit nici la Steaua in acele momente fiindca nu m-am gindit la fotbal.

L-a iertat pe Gigi Becali

Rep - Era posibila o colaborare cu Gigi Becali dupa ce ati ajuns la tribunal?

Anghel Iordanescu - Eu am uitat conflictul care a existat intre mine si Gigi Becali. Personal, am trecut peste acel incident si ma bucur ca Gigi Becali ajuta Steaua. Ii doresc lui si Stelei numai bine si succes. M-a bucurat ca Steaua a iesit campioana, a meritat titlul fiindca per ansamblu a fost echipa cea mai buna.

Rep - V-ati impacat?

Anghel Iordanescu - N-as putea spune ca sint certat cu Gigi Becali sau ca nu m-am impacat. Pur si simplu am trecut peste ce s-a intimplat. Daca il vad il salut, si voi saluta pe oricine, indiferent daca imi este prieten sau dusman. Si sper ca la fel sa gindeasca si Gigi Becali.

Rep - Veti mai antrena vreodata vreo echipa de club din Romania sau nationala?

Anghel Iordanescu - Nu poti sti niciodata ce-ti ofera viata. Orice este posibil.

Rep - Ati aflat ca Piturca l-a exclus pe Radoi de la nationala pentru indisciplina?

Anghel Iordanescu - Da. Dar nu ma intrebati ce parere am. Vedeti insa cum se invirte roata?

Iordanescu a cistigat procesul cu Gigi Becali, dupa ce patronul Stelei il acuzase pe fostul selectioner ca face selectia pe spaga

A refuzat Panathinaikos

Rep - V-ati adaptat in Arabia Saudita?

Anghel Iordanescu - Nu m-am adaptat. Credeti ca te adaptezi asa repede. Mie nu imi place de fel sa stau in strainatate, departe de familie.

Rep - Cum ati ajuns la Al-Ittihad?

Anghel Iordanescu - Prin intermediul unei relatii mai vechi din Federatia de Fotbal a Arabiei Saudite, care imi facuse anul trecut si o oferta sa preiau nationala tarii lor, dar pe care am refuzat-o fiindca eram sub angajament cu reprezentativa Romaniei.

Rep - De ce nu ati acceptat ofertele din Europa?

Anghel Iordanescu - Repet, n-am crezut ca va fi nici Arabia Saudita. Spre exemplu, am fost intr-o discutie cu Panathinaikos Atena, dar nu ma interesa fotbalul atunci. Asa a fost sa fie de la Dumnezeu.

Rep - Salariul de 1,2 milioane de dolari era de nerefuzat?

Anghel Iordanescu - Hmm. Cred ca n-ar fi bine sa comentez acest aspect.

National, stadionul rusinii

Rep - Musetel pe stadioane exista, ca la noi pe National?

Anghel Iordanescu - E o rusine ce se intimpla cu cea mai mare arena din Romania. Conditiile de pregatire la Al-Ittihad rivalizeaza cu multe cluburi mari din Europa, iar in Romania nu avem asa ceva.

Rep - V-ati dori fotbalisti din nationala Romaniei?

Anghel Iordanescu - Valoric s-ar descurca in Arabia Saudita, dar ar avea probleme de adaptare cu caldurile sufocante de peste 40 de grade Celsius. Tocmai de aceea nu prea sint europeni in zona, iar brazilienii sint apreciati si foarte bine platiti.

"Mi-e greu sa vorbesc despre fotbalul romanesc, fiindca n-am mai avut contacte de cind sint in Arabia Saudita. Doar ce-mi mai spune Edi, fiul meu cel mare"

"E o idee falsa ca in Arabia Saudita antrenorii pregatesc camile. Echipa nationala s-a calificat pentru a patra oara consecutiv la Mondiale, iar noi, din pacate, am ratat iarasi"

"E treaba lui Mircea Sandu daca va renunta sau nu sa mai conduca Federatia. Dar ce motive ar avea sa-si dea demisia?"

Anghel Iordanescu

Culise politice

Politicul a avut un rol deosebit de important in debarcarea lui Anghel Iordanescu de la cirma echipei nationale.

Fostul premier Adrian Nastase, care l-a sustinut neconditionat pe General dupa esecul, 2-5, cu Danemarca, suferit la Bucuresti, pe 29 martie 2003, cit si dupa ratarea calificarii la Euro 2004, n-a mai avut ce face toamna trecuta dupa infringerea din Cehia (0-1) si egalul din Armenia (1-1).

Presati de tavalugul mediatic declansat impotriva antrenorului de partid, liderii PSD i-au sugerat lui Anghel Iordanescu sa demisioneze spre binele partidului, care pierdea teren inaintea campaniei electorale.

Puiu acceptase sa intre in PSD cu intentia de a ajuta fostul partid de guvernamint sa cistige un loc in Senat, dupa care s-ar fi retras din prim-planul vietii politice. Ramas fara sprijinul PSD, Mircea Sandu i-a facut vint mai usor lui Iordanescu.