Un scandal de proportiile Watergate-ului este pe cale sa izbucneasca in interiorul Casei Albe. Asa cum a promis saptamana trecuta, conducerea publicatiei Time a predat notitele lui Matthew Cooper, in care este dezvaluita sursa care a dus la deconspirarea unui agent CIA.

Cel de la care s-au scurs informatiile clasificate este chiar consilierul politic al presedintelui SUA, controversatul Karl Rove. El a fost identificat foarte clar drept sursa jurnalistului, care primise de la acesta mai multe mesaje transmise prin e-mail. Pe baza acestora, Matthew Cooper a publicat un articol despre agentul CIA sub acoperire Valerie Plame.

Dezvaluirea identitatii unui agent CIA care lucreaza sub acoperire este considerat un delict federal in SUA si se pedepseste cu pana la 10 ani de inchisoare.

Unii analisti considera ca informatiile dezvaluite ar fi fost ordonate de insusi presedintele Bush, care ar fi dorit sa se razbune pentru declaratiile hazardate ale sotului doamnei Plame.

Fostul ambasador, Joseph Wilson, si-a exprimat public rezervele fata de argumentele lui George W. Bush ca Irakul ar detine arme de distrugere in masa, argument ce legitima interventia militara a SUA in aceasta tara.

Un senator democrat, Charles Schumer, i-a cerut duminica dimineata lui Karl Rove sa declare el insusi ca nu a dezvaluit aceasta informatie.

Raspunsul obtinut a fost doar declaratia avocatului lui Rove, Robert Luskin, conform caruia consilierul “nu a divulgat niciodata intentionat informatii clasate drept secrete” si nici nu “ar fi spus unui ziarist ca Valerie Plame lucra pentru CIA”.

Casa Alba se abtine pentru moment de la orice comentariu, invocand faptul ca este vorba despre o ancheta in desfasurare.

Cine este Karl Rove?

Consultant politic, republican convins, Karl Rove a devenit in 2005 consilier senior al presedintelui american si principalul sau strateg politic. In februarie, el adauga inca o functie palmaresului sau: cea de sef al personalului angajat pentru probleme politice.

Numit chiar de George W. Bush „creierul sau”, Karl Rove s-a ocupat atat de campania care l-a adus pe George W. Bush la carma SUA, cat si de cea a tatalui sau, George Bush senior, din 1980.

Rove este considerat unul dintre cei mai sireti si influenti oameni din anturajul presedintelui SUA, motiv pentru care acesta i-a si incredintat finantele de campanie. Gurul politic de la Casa Alba si-a folosit geniul pentru a intoarce un subiect atat de controversat precum razboiul din Irak in favoarea presedintelui George W.

Bush, pe care l-a prezentat ca pe un lider hotarat si curajos, gata la orice pentru a proteja libertatea in SUA si a o transplanta si in Irak.

In contextul in care de-a lungul anilor, Rove s-a dovedit unul dintre oamenii de casa fideli ai familiei Bush, este destul de putin probabil ca intreaga poveste sa constituie un act de tradare, mai plauzibila parand varianta in care deconspirarea s-ar fi facut chiar cu acordul presedintelui.

Sub acoperirea anonimatului, Rove a reusit la acea vreme sa transforme acest scandal in capital politic pentru republicani si sa pedeapseasca totodata un adversar politic redutabil: ambasadorul Joseph Wilson.