Presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, nu s-a lasat impresionat de manifestarile de solidaritate cu popoarele africane si nici de apelurile in favoarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Bush a declarat ca se va duce la summit-ul celor mai industrializate state, care incepe maine in Scotia, la Gleneagles, pentru a apara interesele Americii, relateaza „The Guardian“.

„Voi merge la summit-ul G8 nu pentru a-l pune intr-o lumina rea sau buna pe Tony Blair, dar merg acolo cu o agenda care cred ca este cea mai buna pentru tara noastra“, a declarat Bush intr-un interviu pentru televiziunea britanica ITN.

Liderul de la Casa Alba a precizat ca incalzirea globala este un subiect „semnificativ, pe termen lung, pe care trebuie sa-l rezolvam“, dar a exclus ajungerea la un acord „care sa semene cu Kyoto“.

Protocolul de la Kyoto a intrat in vigoare in luna februarie a acestui an, fara a fi semnat de Statele Unite. In protocol se cere reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 5,2% pana in anul 2012, la nivelul anului 1990. Acordul a fost realizat la 11 decembrie 1997.

Potrivit unor surse citate de revista germana „Der Spiegel“, cancelarul german Gerhard Schroeder

s-ar putea ralia pozitiei presedintelui Bush de a se opune propunerii britanice de dublare a ajutorului acordat statelor foarte sarace. Revista germana citeaza un diplomat care sustine ca Bush si Schroeder vor sa „torpileze“ propunerea lui Blair de a oferi 50 de miliarde de dolari anual statelor foarte sarace. Informatia a fost negata de un purtator de cuvant al guvernului de la Berlin.

Guvernul german, care contribuie cu 1,8 miliarde de euro anual la proiectele de ajutorare a tarilor Africii, se opune cresterii alocatiei pe motiv ca „Germania plateste dobanzile, iar bancile britanice aduna comisioane grase“.

O umbra de speranta privind ajungerea la un acord la reuniunea de la Gleneagles s-a ivit la reuniunea Putin-Schroeder-Chirac de duminica, desfasurata in enclava rusa Kaliningrad.

„Am avut discutii dificile si se pare, sper sincer, ca ne indreptam catre un acord. Asteptam acum pozitia americanilor, care a fost mult mai moderata. Sper sa ajungem la un acord ferm in acest domeniu“, a declarat Chirac, dupa intrevederea cu presedintele Rusiei si cancelarul german.

Presedintele francez a profitat de ocazie pentru a arunca „sageti otravite“ si in directia premierului Tony Blair, cel care i-a devenit inamic in momentul in care a solicitat reducerea subventiilor acordate agricultorilor francezi. Ziarul „Liberation“ sustine ca Chirac a glumit cu Schroeder si Putin despre boala vacii nebune si despre mancarea englezeasca. „Singurul lucru pe care ei (n.r.

– englezii) l-au facut pentru agricultura europeana a fost vaca nebuna“, ar fi zis Chirac, starnind rasetele lui Putin si Schroeder.

Bineinteles, oficialii francezi nu au confirmat informatia din „Liberation“.

Pe de alta parte, agentia Reuters sustine ca „vedeta“ reuniunii G8 din Scotia va fi presedintele chinez Hu Jintao, invitat de onoare la acest summit.

„Hu este invitat la reuniunea anuala G8 pentru ca ceilalti nu mai pot nesocoti o tara de 1,3 miliarde de oameni, unde locuitorii unui singur oras consuma pixuri si brichete cat restul planetei, iar alt oras exporta mare parte din productia de computere de pe glob“, noteaza Reuters.

Exista si analisti care merg mai departe cu speculatiile si nu exclud includerea Chinei in grupul statelor puternic industrializate, mai ales ca, potrivit unor estimari, aceasta tara va fi a doua putere economica a lumii in 2050, dupa Statele Unite si inaintea Indiei.