Scriitorul Augustin Buzura a dezmintit, ieri, acuzatiile de colaborare cu Securitatea aparute recent intr-un cotidian central, calificandu-le drept "un jeg imens si sinistru", care ar dovedi ca "in Romania exista politie politica".

Buzura considera ca asemenea articole nu reprezinta altceva decat "polite" platite de persoane de la Institutul Cultural Roman, cu complicitatea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). El a mentionat ca il va actiona in judecata pe "incompetentul autor al articolului, care nici macar nu era nascut" cand Buzura isi publica romanele si era urmarit de Securitate.

Augustin Buzura a recunoscut totusi ca a dat autografe si unor securisti, afirmand ca a facut acelasi lucru cu alte mii de persoane. El i-a invitat pe aceia care il acuza in aceasta problema sa citeasca "Tentatia risipirii", unde ar fi explicat chestiunea in cauza.

Cunoscut ca opozant al regimului comunist, atat prin pozitia adoptata fata de Ceausescu, cat si prin romanele sale, scriitorul Augustin Buzura a fost acuzat, intr-un articol aparut, joi, 30 iunie, intr-un cotidian central, ca ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Gusti, rebotezat Osanu".

in acelasi articol se afirma ca Augustin Buzura ar fi fost "prieten" cu seful Serviciului Arta-Cultura din cadrul Directiei I a Securitatii Statului, cunoscutul Ilie Merce, astazi deputat PRM.

Buzura este acuzat, de asemenea, ca ar fi cerut la CNSAS sa ii fie deconspirati turnatorii din dosarul sau, Consiliul raspunzandu-i inca de acum doi ani ca "Udrea" este Eugen Uricaru, fapt de asemenea negat de catre Augustin Buzura.