In Romania exista, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), peste 213.000 de firme care, timp de un an, nu numai ca nu au efectuat plati catre bugetul de stat, fondul asigurarilor sociale de stat si asigurarilor pentru somaj, dar nici nu au depus declaratii fiscale.

Din randul acestor firme se vor selecta, in viitorul apropiat, firmele inactive - care nu vor putea sa comande documente fiscale, principalul criteriu de delimitare urmand sa fie lipsa de la sediul social in cazul contrilului fiscal.

Urmeaza firmele-fantoma

In evidenta speciala, parte a Registrului Contribuabilului, sunt inscrise, pe langa societatile care nu au "dialogat" timp de 12 luni cu Fiscul si cele care nu au facut nici o cerere, trecerea in regimul derogatoriu. Cei aflati in aceasta situatie trebuie sa stie ca Fiscul va actualiza lunar lista, care va fi centralizata la Ministerul Finantelor.

Potrivit unui ordin al ANAF, vor intra in evidenta speciala toate sediile secundare ale contribuabililor care se regasesc in evidenta speciala, lista actualizata fiind transmisa lunar Garzii Financire, Autoritatii Nationale a Vamilor si Directiilor generale a finantelor publice, institutii care vor intensifica verificarile in urmatoarea perioda.

"La data de 31 mai 2005, in evidentele ANAF erau inregistrate 212.346 de societati care se incadreaza in criteriile de inscriere in evidenta speciala", ne-a declarat Robert Hopner, director general in cadrul ANAF. Acesta estimeaza ca aproximativ jumatate dintre acestea sunt firme de apartament.

Aceste firme pot sa-si clarifice situatia indeplinindu-si toate obligatiile de declarare si plata restante sau daca li se aproba cererea de trecere in regimul derogatoriu.

Firmele care nu au desfasurat activitate in ultimul an nu au dreptul, decat in anumite conditii, sa comande si sa ridice formulare tipizate cu regim special de la Imprimeria Nationala, considerandu-se ca acestea prezinta un "risc fiscal ridicat din punct de vedere al evaziunii fiscale".

Totusi, in cazul in care firmele inscrise in evidenta speciala se prezinta la Imprimerie pentru a-si procura documentele fiscale, reprezentantii acestora vor fi indrumati catre organele fiscale de domiciliu, in vederea clarificarii situatiei.