Comisia Europeana a atras recent atentia autoritatilor de la Bucuresti ca lupta impotriva combaterii produselor falsificate lasa de dorit. Rata contrafacerilor in Romania este in prezent de 60%.

In raportul de monitorizare pe care il va face public in luna noiembrie, Comisia Europeana va arata foarte clar felul in care Bucurestiul a gestionat in perioada martie-octombrie actiunile de combatere a falsurilor. Datele din acest moment, precum si declaratiile unor oficiali de la Bruxelles sint ingrijoratoare.

In Raportul Special 301 pentru anul 2005, intocmit de Alianta Internationala de Proprietate Intelectuala, se arata ca pentru tara noastra ratele de piraterie ridicate sint in domeniul muzicii - 78%, in cel al programelor pentru calculator - 74%, al jocurilor pentru calculator - 65%, al filmului - 55%.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, Dragos Docan, din zece CD-uri cu muzica sapte sint contrafacute. Totodata, a declarat acesta, 80% din muzica straina si 50% din cea romaneasca sint piratate.

Semnale de alarma

Doi inalti demnitari ai Uniunii Europene, directorul general pentru piata interna si servicii, Alexander Schaub, si comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, au declarat ca legislatia privind drepturile de proprietate intelectuala si industriala nu se aplica insa corespunzator.

De altfel, oficialii europeni insista pe faptul ca Romania nu are capacitatea administrativa de a aplica acest acquis comunitar, desi in cea mai mare parte a legislatiei europene este adoptata. Acum trei saptamini, Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane sapte scrisori de avertizare timpurie prin care se atragea atentia asupra raminerilor in urma la calendarul aderarii.

Una dintre aceste scrisori se referea chiar la lupta impotriva contrafacerilor.

Focarele de infractionalitate

Presedintele Asociatiei Anti-Contrafacere REACT Romania, Gabriel Turcu, a afirmat ca tara noastra nu poate intra in Uniunea Europeana cu centre comerciale de genul Europa, Flora, Dorally sau Niro, despre care spune ca sint adevarate focare de infractionalitate. “Din tirgul Europa pleaca 80% dintre produsele contrafacute”, a spus Turcu.

Pe plan mondial, economia subterana rezultata din comertul cu marfa contrafacuta reprezinta un sfert din economia mondiala.