IPRS Baneasa, Polirom Roman si Moldosin Vaslui s-au dovedit vanzari ultrapaguboase pentru statul roman. Hayssam a asistat la semnarea contractelor, chiar din Sala de protocol a APAPS.

Ovidiu Musetescu – fostul sef al Autoritatii Pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, actualmente disparut in ceata – este raspunzator de “tunurile” date de firmele lui Omar Hayssam. Numele demnitarului apare in calitate de vanzator in cele trei tranzactii principale ale sirianului cu statul roman.

Este vorba de privatizarile IPRS Baneasa, Moldosin Vaslui si Polirom Roman, toate terminate cu gauri de milioane de dolari la bugetul de stat. Privatizarile celor trei societati s-au facut pe banda rulanta, toate in aceeasi zi: 26.09.2003.

Iar semnarea documentele de vanzare, care a avut loc la sediul APAPS, a fost supravegheata din sala de protocol chiar de catre Omar Hayssam! In toate actele, in dreptul vanzatorului, este numai semnatura lui Musetescu, iar la cumparatori – in functie de societatea privatizata – apar doar numele oamenilor trimisi „la inaintare“ de catre Omar

Hayssam.

Contractul “Polirom Roman” a fost primul incheiat. Are numarul 38, iar langa semnatura lui Musetescu este cea a lui Mihai Nasture, cumnatul lui Hayssam.

In aceeasi zi, demnitarul de la APAPS si locotenentul sirianului mai semneaza un act – contractul de garantie mobiliara – in care APAPS, reprezentat tot de Musetescu, este creditor, iar Mihai Nasture, debitor – privind actiunile de la Roman. In contractul Polirom, partile convin si pretul: 300 de lei pentru o actiune.

In total, Polirom este vanduta cu 61.575 de euro. Tot in contractul semnat de Musetescu si Nasture se arata ca plata pentru Polirom s-a facut pe…26.09.2003, cu “ordinal de plata nr. 2”!

Dosarul „Baneasa S.A“, intre APAPS si Ogharit Trading, are numarul 39. Actul este semnat de Musetescu – reprezentant al statului roman – si Mirela Revent – reprezentant al sirienilor. La capitolul „conditii de plata”, se mentioneaza ca Ogharit a platit o garantie de participare de 131.

011 euro, la data depunerii ofertei finale (adica la inceperea negocierilor din 28 august 2003), suma care “a fost incasata de vanzator prin ordinal de plata valutara din data de 26.09.2003 si care este considerata ca parte din pretul de cumparare”! In acelasi contract apare si o conditie total defavorabila statului roman.

La punctual 4.1 se conditioaneaza privatizarea Baneasa SA de “aparitia in Monitorul Oficial al Romaniei a unui act normativ privind aprobarea extinderii inlesnirilor la plata (…) pentru obligatiile bugetare datorate si neachitate de catre Baneasa”.

Practic, APAPS isi ia angajamentul sa faca, sub forma de act normativ, un cadou pentru sirieni. Este convenita si disponibilizarea a 150 de salariati, asta tot ca o conditie in contract, si tot prin angajament de elaborare de act normativ.

Privatizarea Moldosin Vaslui are numarul 42 din 26.09.2003. Semneaza Ovidiu Musetescu si Claudiu Cercel, imputernicit al SC Contactoare Buzau. Mai tarziu, locul cumparatorului este luat de Mihai Nasture, omul lui Hayssam.

Urmeaza acte aditionale, parafate de APAPS si cu semnaturile aceluiasi Musetescu, prin care se dau noi termene pentru indeplinirea conditiilor din contract. Iar la un an de la privatizarea Moldosin sirienii inca nu isi platisera datoriile catre stat.

Pe langa cele trei acte de privatizare, numele lui Ovidiu Musetescu mai apare si intr-un ordin prin care se acorda facilitati pentru Polirom Roman.

Astfel, la nici jumatate de an de la preluarea fabricii din Roman, Hayssam are parte de un cadou: APAPS si Ministerul Finantelor anunta ca amana termenele pentru plata datoriilor si penalitatilor.

Ordinul privind acordarea de inlesniri la plata creantelor este dat in aprilie 2004 si este semnat de Ovidiu Musetescu si Mihai Nicolae Tanasescu. Exista insa o singura stampila, cea a APAPS. Datoriile nu au mai fost platite nici pana azi.

Privatizarile avizate de Ovidiu Musetescu in favoarea lui Omar Hayssam s-au transformat in scandaluri. La Polirom Roman s-a incercat vanzarea pe bucati. Situatia Moldosin este incerta, dupa ce nu s-au mai platit datoriile, iar energia electrica a fost intrerupta.

Baneasa este in colaps fiindca tinta sirienilor era terenul fabricii ( in valoare de aproximativ 2 milioane de dolari) si nu relansarea productiei de componente electronice. Iar din vanzarea terenurilor celor trei societati, a utilajelor si a „fierului vechi”, sirianul avea un profit de milioane de dolari.