Conform Ministerului Finantelor Publice, cheltuielile de personal prevazute in bugetul consolidat, in 2005, sunt mai mari cu aproximativ 800 de milioane de dolari decat in 2004.

Astfel, se inregistreaza cea mai mare rata de crestere in comparatie cu alte categorii de cheltuieli.

Cu toate ca Guvernul a decis amanarea cresterii salariale din luna octombrie si suspendarea pozitiilor vacante, anul acesta au crescut cheltuielile de personal cu aproximativ 20 de procente fata de anul trecut.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, cheltuielile de personal au crescut ca raport in PIB la aproximativ cinci la suta, iar din acest punct de vedere nici o alta categorie de cheltuieli nu inregistreaza cresteri.

Precedentul Executiv a prevazut in bugetul consolidat pe 2005 o majorare a cheltuielilor de personal cu aproximativ sapte la suta fata de 2004.

Cu toate acestea vechiul Guvern a aprobat in toamna lui 2004 cresteri salariale foarte mari fara acoperire bugetara.

Comunicatul celor de la Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca datorita introducerii cotei unice de la 1 ianuarie 2005, salariul mediu net lunar pe total economie a crescut cu 23,5 la suta in primele patru luni ale anului 2005 fata de perioada similara din 2004.