Cel mai in voga scriitor roman al momentului, Mircea Cartarescu, a castigat editia a XIII- a premiului literar Giuseppe Accerbi, dedicata literaturii romane si care s-a desfasurat sambata, 2 iulie, in parcul Fontanella din localitatea italiana Castel Goffredo.

Gala in cadrul careia a avut loc deecernarea premiului a fost denumita “Tutto Romania” si a fost precedata de o cina romaneasca traditionala oferita asociatilor si autoritatilor, informeaza Marius Burghelea, presedinte asociatiei “Spirit Romanesc” din Italia.

Cartarescu a fost declarat castigator de catre juriul de specialitate si de juriul popular, cartea cu care a participat la concurs, “Nostalgia”, reusind sa surclaseze romanele “Fundesac”, de Rasvan Popescu, si “Jurnalul lui Dracula”, de Marin Mincu.

Serata a fost moderata de Caterina Ammasari, prezentatoare Rete 4 si Sky, si a fost un mod de a cunoaste mai bine Romania si sub alte aspecte, cum ar fi cel folcloric, reprezentat prin spectacolul de dans si muzica romanesca sustinut de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Bistritei” din Bacau.

Organizarea acestei serate apartine Asociatiilor “Giuseppe Acerbi” si “Spirit Romanesc” din Castel Goffredo si patronate de Regione Lombardia si Provincia di Mantova. Intalnirea a mai fost precedata de un alt eveniment interesant, si anume o intalnire amicala de tenis de masa, care a avut loc vineri 1 iulie, de la ora 21.00, in sala de sport a orasului Castel Goffredo.

Desi numele invingatorului din acest an a fost anuntat, manifestarile legate de premiul Acerbi nu se incheie aici, in perioada 8-17 iulie un grup de 30 de membri ai asociatiei italiene si cititori ai Premiului Acerbi urmand sa efectueze o vizita in Romania unde vor fi oaspetii Ambasadei Italiei la Bucuresti, pentru prezentarea Premiului si a realitatii socio-economice din Castel Goffredo, si ai

Asociatiei Italienilor din Romania de la Iasi, unde va fi prezentata opera cercetatorului Vladimiro Bertazzoni, “Benedetto Fianchetti” – 1829-1879 – un israelian din Mantova protagonist in viata musicala romanesca”.

Ultima etapa a acestei aventuri va avea loc pe 12 noiembrie, cand castigatorul editiei 2005, Mircea Cartarescu, va avea o intalnire cu autoritatile locale, cu publicul cititor si cu studentii.

Cu acest prilej se va prezenta numarul 6 al revistei “Quaderni” al Premiului Literar Giuseppe Acerbi si se va desfasura Ceremonia de inmanare a Premiului Literar International” Giuseppe Acerbi” - Literatura narativa pentru cunoasterea si apropierea popoarelor.

Premiul International "Giuseppe Acerbi" pentru literatura a fost acordat Romaniei de catre Asociatia Socio-Culturala "Spirit Romanesc" si Asociatia "Giuseppe Acerbi", ambele din Italia.