Doua partide, doua legi, o singura idee. Asa arata ieri Alianta PNL-PD, dupa ce ambele partide propusesera, in decurs de citeva zile, doua proiecte separate de lege, menite sa combata migratia politica.

Doua partide, doua legi, o singura idee. Asa arata ieri Alianta PNL-PD, dupa ce ambele partide propusesera, in decurs de citeva zile, doua proiecte separate de lege, menite sa combata migratia politica.

Atit PNL, cit si PD vor sa legifereze interzicerea migratiei politice, dar separat. Asa se face ca, dupa ce vineri democratul Ioan Oltean anuntase ca are un proiect pe aceasta tema, ieri, liberalii au venit cu varianta lor proprie de proiect. Faptul ca exista doua proiecte nu se explica prin viziunea diferita a initiatorilor.

Ambele texte prevad ca primarii sau consilierii care parasesc pe perioada mandatului partidul pe listele caruia au fost alesi isi vor pierde postul. In schimb, daca PD a fost primul care a prezentat proiectul, liberalii i-au luat-o inainte cu depunerea, inaintind deja initiativa lor Camerei Deputatilor.

Democratul Ioan Oltean, care anuntase ca va pune subiectul in discutie in sesiunea parlamentara din toamna, a declarat ca nu a fost consultat de liberali. „Era mai elegant din partea lor sa ma consulte si pe mine si sa preiau amendamente din proiectul lor“, a spus el.

„Ar fi cazul ca intre cele doua partide sa existe mai multa comunicare, ca partidele sa nu se blocheze reciproc, sa nu se copieze reciproc, ci sa subscrie la o initiativa“. Democratul a subliniat ca el a initiat un proiect privind stoparea migratiei politice si in legislatura trecuta, cind PD si PNL erau in opozitie, fara succes insa.

Oltean s-a consolat totusi cu ideea ca demersul PNL inseamna ca acest partid subscrie la sanctionarea migratiei politice, fapt, in sine, imbucurator.

Intre timp, pe alt front, la Comisia pentru statutul parlamentarilor, li s-a pus gind rau si deputatilor sau senatorilor care migreaza. Antonie Iorgovan (PSD) a propus ca senatorii si deputatii care parasesc partidul care i-a pus pe liste sa isi piarda mandatul. Propunere respinsa categoric de PSD, pe motiv ca in Constitutie se mentioneaza ca orice mandat imperativ este nul.

Acum, aflat in opozitie, Iorgovan a invocat un alt articol din Constitutie, si anume cel ce spune ca nu poate fi modificata configuratia Parlamentului rezultata in urma alegerilor. (L.C., L.G., R.B.)