Inginerul Mariutan, seful Agentiei Nationale de Acvacultura si Piscicultura, a reusit sa creeze o bresa in legislatie pe unde pot scapa negustori cinstiti toti braconierii, chiar si cand sunt prinsi: ordonanta de urgenta 69/2004 a modificat vechea lege 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura, iar in noul text s-a strecurat prin partile esentiale o modificare in aparenta

nevinovata. Vechiul text pedepsea „procurarea, transportul sau comercializarea pestelui, icrelor si produselor din peste fara documente legale“, iar noul text vorbeste de „comercializarea ilegala a pestelui, icrelor si produselor din peste ori detinerea sau transportul in vederea comercializarii, fara documente legale“.

Desi articolul nu pare modificat, ci doar refrazat, diferenta este esentiala: noua lege nu mai poate pedepsi transportul sau detinerea de peste fara documente legale. Daca nu se poate dovedi intentia comercializarii, braconierul e slobod sa plece. {i, v-ati prins, intentia comercializarii nu se prezuma. O sa ziceti ca noi, astia de la „Salvati Delta – A.C.“, suntem paranoici.

{i daca va spunem ca Judecatoria din Babadag a achitat doi braconieri in baza noului text de lege, ce-o sa mai ziceti?

De altfel, nici o agentie sau alt organism al statului de pana acum n-a reusit sa opreasca braconajul din Delta, iar cine-si face cumparaturile la Podul Giurgeni stie despre ce vorbim. Dar de-acum inainte, braconierii au de partea lor chiar Agentia care ar trebui sa protejeze resursa piscicola.

|n loc sa gandeasca noi strategii de descurajare a braconajului, Agentia promoveaza o lege mai stramba chiar si decat cea veche. Pe inginerul Mariutan nu trebuie, insa, sa-l banuim din start de rele intentii: omul o fi avut ceva in cap cand a schimbat legea, dar n-o fi stiut exact cum sa se exprime.

Asa ca acum ministrul Flutur are de schimbat, la randul lui, doua lucruri: o lege proasta si un inginer pe masura.

Asociatia „Salvati Delta – A.C.“