Vineri, 8 iulie, intre orele 16.00 si 18.00, Ioan T. Morar, autorul romanului Lindenfeld, aparut de curind in colectia „Ficton Ltd” de la Polirom, va acorda autografe in incinta Centrului Comercial Carrefour Orhideea (Splaiul Independentei nr. 210-210B – statia de metrou Grozavesti).

„Cred ca povestea de aici, drama minoritatii germane din Banat, cu tot ce a insemnat ea, de la deportare la vinzarea «pe bucati» a svabilor poate interesa citiorii si occidentali. As fi nesincer daca as spune ca nu m-am gindit la traducerea ei. Una dintre mize este chiar circulatia europeana a cartii.” (Ioan T. Morar)

In Lindenfeld, sat al svabilor banateni parasit de peste doua decenii, se pune la punct o „piesa de teatru” grandioasa, pentru un singur spectator: Klaus Bernath, fiu al satului fugit in Germania, devenit intre timp „milionar spre miliardar” in dolari, care, ajuns la batrinete, isi doreste sa faca o vizita, dupa multi ani, acasa.

Pentru ca batrinului sa-i fie ascuns adevarul cu privire la golirea satului de vechii sai locuitori, fiul acestuia si biograful sau personal angajeaza o serie de actori, scenaristi, scenografi, un regizor, un grup de studenti la arte plastice si un profesor de teoria artei, a caror „misiune” este sa readuca la viata Lindenfeldul.

Dincolo de intimplari, de poveste, de mister si de surpriza finala, romanul lui Ioan T. Morar este o parabola despre o societatea artificiala in care viata insasi este falsa, o „fabula” careia, fireste, nu-i lipseste morala.

Ioan T. Morar este unul dintre membrii fondatori ai saptaminalului „Avademia Catavencu”. A absolvit Facultatea de Filologie (sectia romana-franceza) din cadrul Universitatii din Timisoara.

Si-a facut debutul literar la revista Orizont in anul 1977, cu poezie; a colaborat cu versuri, reportaje, interviuri, eseuri la diverse publicatii (Forum studentesc, Viata studenteasca, Amfiteatru, Steaua, Luceafarul, Orizont, Dilema Veche etc).