“Am abandonat termenul de fuziune, dar nu ideea de unificare”, a declarat Valeriu Stoica, fostul presedinte al PNL, in cadrul emisiunii “Romania la raport”, realizata de Carol Sebastian la Radio MIX, referindu-se la proiectul sau de creare a unei forte puternice de centru-dreapta in Romania.

Valeriu Stoica a explicat ca termenul de fuziune “a creat mare teama, mare reticenta in ambele partide”, deoarece “ideea de fuziune este asimilata cu ideea de inghitire”.

“Unificarea nu presupune inghitirea unui partid de catre celalalt si de asta am ajuns la ideea acestei constructii politice cu o structura federativa in care fiecare isi pastreaza identitatea pentru a dispare aceasta teama, ca pestele mic inghite pe cel mare”, a continuat el.

Fostul presedinte al PNL a mai spus ca acesta “Este un pas care pare insesizabil, dar care e foarte important intre ideea de “alianta” si ideea de “structura federala”. Pentru ca in actuala formula de guvernare avem patru partide si practic Alianta nu functioneaza ca o alianta pentru ca in momentul de fata organismul de decizie e organismul Coalitiei.

Daca exista federatie, atunci nu vom mai avea doua partide, PNL si PD in aceasta structura de guvernare, vom avea unul singur, Alianta ca atare, reprezentate de un singur reprezentant”. “Si atunci nu se mai une problema sa mai existe voci discordante la nivelul Coalitiei la guvernare.

S-ar putea mai mai fie in interiorul acestei federatii certuri, conflicte, lupte de putere, dar astea sunt normale in orice partid”, a spus Stoica.

Intrebat de realizatorul emisiunii de cand si-a reconsiderat sau nuantat ideile, Stoica a spus ca “In momentul in care am observat ca in PNL cand s-a vorbit de fuziune au fost voci care au spus: “Da, vrem fuziune prin absortie!” Dinu Patriciu, Orban si altii au spus asa.

Mai de curand cand PD a avut in sondajele de opinie o pozitie mai importanta cu PNL am auzit si acolo voci: “Suntem de acord sa facem fuziunea, dar sa-i inghitim!”. Si atunci mi-am dat seama ca de fapt tot timpul o suspiciune, suspiciunea ca un partid va fi mai slab si va fi inghitit de celalalt””.

“Ca sa inlaturam suspiciunea asta care va impiedica unificarea celor doua partide e nevoie sa creem o baza de incredere. Si cred ca baza de incredere este ideea de pastrare a identitatii fiecarui partid”, a concluzionat fostul presedinte al PNL.