Organizatia de Cooperare Economica a Marii Negre (Black Sea Economic Cooperation – BSEC) deruleaza un program de finantare destinat tuturor activitatilor „ajutatoare“ pentru proiecte complexe Programul se numeste „Fondul de Dezvoltare a Proiectelor“ (Project

Development Fund) si ofera maximum 15. 000 de dolari pentru „orice tip de operatiuni: studii, dezvoltarea unor concepte teoretice, activitati demonstrative, ajungand pana la stadiul proiectelor de pre-fezabilitate“, se arata in prezentarea aflata pe site-ul BSEC.

„Am initiat acest fond pentru a sustine proiectele realizate in cooperare, intre diferite persoane juridice din tarile membre BSEC, pentru intarirea cooperarii regionale si dezvoltarea activitatilor economice“, a spus Tugay Ulucevic, secretar general adjunct la Secretariatul International Permanent al Organizatiei, cu ocazia unei conferinte organizata la Bucuresti.

Pana acum, au fost finantate numai cateva proiecte, avand ca parteneri institutii sau organizatii din Romania.

Unul dintre acestea este „Dezvoltarea softului de invatare la distanta pentru industria transportatorilor rutieri“, la care participa Asociatia Romana a Transportatorilor Rutieri Internationali, Asociatia Transportatorilor Internationali din Turcia si Asociatia Transportatorilor Internationali din Republica Moldova. Proiectul a inceput in septembrie 2004 si inca se afla in desfasurare.

Durata maxima a unui proiect este de 12 luni. Fondul poate asigura chiar 100% din costurile proiectului, cu conditia ca operatiunile incluse sa nu mai primeasca nici un alt tip de finantare. Costutile eligibile pentru finantare sunt: plati pentru colaboratori si experti, cheltuieli de calatorie, publicatii, consumabile si alte categorii de cheltuieli justificate in cadrul proiectului.

Acestea trebuie enumerate detaliat si complet in „Cererea Standard de finantare pentru un proiect BSEC“. Acest document, impreuna cu „manualul de operatiuni“ si alte conditii tehnice legate de proiect pot fi descarcate de la adresa http: //www.bsec.gov.tr/bsecrelated_.ht.

Criteriile esentiale de selectie a proiectelor spun ca, in primul rand, rezultatele estimate trebuie sa fie in concordanta cu principiile si obiectivele BSEC. Structura si planificarea activitatilor, precum si durata acestuia, trebuie, de asemenea, sa fie justificate si „rezobnabile“, dupa cum se arata in documentul de prezentare a programului.

De asemenea, solicitantii de finantare trebuie sa aiba si capacitatea de implementare a proiectelor propuse. Este de preferat, potrivit documentatiei oficiale, ca proiectul sa includa cat mai multi parteneri din tari diferite si este luata in calcul, de asemenea, masura in care proiectul va continua si dupa incheierea finantarii BSEC.

Cei interesati trebuie sa contacteze Consiliul Business al BSEC. Datele de contact sunt:

Tel: ++ 90 212 229 11 14,

fax: ++ 90 212 229 03 32,

e-mail: info@bsec-business.org