Unul dintre cei mai bogati moldoveni, "baronul", Adrian Porumboiu, a acaparat o mare parte din agricultura judetului Vaslui, dar si din vecinatati. Imperiul stapanit de fostul arbitru international se extinde pe zi ce trece, in conditiile in care acuzatiile impotriva lui se inmultesc.

Asociatia Agricola Munteni, pe care Porumboiu a infiintat-o si o patroneaza din octombrie 2000, a simtit pe deplin binecuv?ntarile fostei guvernari, a lacheilor pesedisti. At?t SC "Agrocomplex" SA, dar si suprafete imense de teren au fost practic puse pe tava Asociatiei Agricole Munteni de catre fostele autoritati ale statului.

Un singur exemplu ne arata ca, in anul 2003, cu sprijinul Prefecturii din Vaslui, Adrian Porumboiu a intrat in posesia unei suprafete de teren "agricol", in comuna Ivesti, pe manoasele coline ale Tutovei. Dintr-o intorsatura de condei, terenul a fost transformat peste noapte in zona intravilana, astfel ca baronul Porumboiu isi poate "cultiva" linistit, acum, viitoarele vile.

Invocand legea 18/1991, prefectul de atunci al judetului Vaslui, pesedistul Ion Tibulca a semnat titlurile de proprietate prin care Porumboiu primea 12 ha de teren agricol.

Desi textul legii in cauza specifica maximul de 10 ha, suprafata agricola privind repunerea in drepturile de proprietate a oricarui cetatean roman, Ion Tibulca a eludat legea improprietarind cu 12 ha, nu o persoana fizica, ci una juridica (n.red- Asociatia Agricola Munteni).

Mai mult, in anexa titlului de proprietate, la sectiunea "extravilan", s-a modificat cu pixul, in mod flagrant, categoriile de folosinta "Livezi si Pasuni", in "Curti si Constructii", categorii ce-si au locul pe aceeasi pagina, la sectiunea "intravilan".

Un an mai tarziu, acelasi Tibulca, a continuat procesul de "donatii" indirecte, implicand institutia pe care o reprezenta, si l-a improprietarit pe Porumboiu, de data aceasta chiar in buricul orasul Vaslui.

Contrar prevederilor celor trei acte normative invocate de Tibulca, legile 18/1991, 169/1997 si 1/2000, Prefectura Vaslui a acordat titlul de proprietate aceleasi Asociatii Agricole Munteni, societatea lui Adrian Porumboiu. Acest fapt este certificat de acte.

Atat legea 18/1991, cat si 169/1997 au fost asadar incalcate in conditiile in care nici una dintre ele nu face referiri la dreptul de proprietate al persoanelor juridice. Doar legea 1/2000 specifica modalitatile in care pot fi improprietarite persoanele juridice si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acestea pentru a intra in posesia titlului de proprietate.

Si de data aceasta, prevederile legale au fost ocolite flagrant. Principala conditie specificata in lege, pentru persoanele juridice cu cereri de revendicare, arata ca acestea trebuie sa solicite repunerea in drepturi, fie inainte de intrarea in vigoare a legii, fie in maximum 60 de zile de la promulgarea acesteia.

In conditii similare, Porumboiu a achizitionat si societatea "Agrocomplex", care are in posesie o suprafata imensa de teren. Scenariu a fost acelasi. In luna noiembrie a anului 2000, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a declansat procedura de privatizare a SC Agrocomplex SA B?rlad.

La negociere s-au prezentat Asociatia Salariatilor din Agrocomplex, Asociatia Agricola Munteni - reprezentata de Adrian Porumboiu si persoana fizica Gheorghe Boeru. Prin ordinul Ministrului Ilie Sarbu nr. 111 din 06.04.2001, Asociatia Salariatilor a fost insa inlaturata in mod abuziv de la negocieri sub pretextul ca Agrocomplex avea datorii la Agentia Domeniilor Statului (ADS).

In conditii dubioase, Porumboiu a castigat Agrocomplex, a schimbat consiliul de administratie, iar, pe parcurs, a concediat o mare parte din angajatii care aveau dreptul sa locuiasca in doua imobile, evacuate cu tam-tam saptamana trecuta. In legatura du aceste aspecte, se naste insa o alta discutie.

Deocamdata, este de observat ca persoanele evacuate traiesc acum in corturi pe un teren al Primariei, ingrozite de ceea ce li se intampla. Multe dintre ele declara ca "oamenii lui Porumboiu bat la usa cortului si ameninta. Ameninta pe toata lumea (...) femei, copii. Vor sa plecam cat mai repede".

Dupa spusele acestora Porumboiu a mituit cateva dintre persoanele evacuate cu diferite sume de bani pentru "a-i spala imaginea la televizor". "In fata camerelor de luat vederi, promitea marea cu sarea, apoi ne-a luat in biroul lui si a zis ca ne va da bani daca iesim in curte si spunem ca suntem foarte multumiti de conditiile pe care ni le-a oferit Porumboiu.

Dupa ce a plecat presa, a iesit in fata oamenilor si a tipat cat l-au tinut puterile ca cei care au mancat c...t nu o sa primeasca nici un ban", a declarat unul dintre cei ramasi fara de-adapost, caruia Porumboiu ii promisese suma de 40 de milioane.

pe de alta parte, mai multe persoane din Barlad ne-au declarat ca au fost obligate de Porumboiu sa semneze un contract prin care se angajau sa paraseasca corturile in cel mai scurt timp. "Contractul semnat ramanea intr-un singur exemplar, la Porumboiu; ori voi pleca in patru ore, ori voi restitui suma in intregime".

"Nu am avut unde sa plec", a spus, cu lacrimi in ochi, capul unei familii ramase pe drumuri. In replica, Adrian Porumboiu ne-a marturisit ca toate achizitiile facute au respectat procedurile legale si ca el s-a angajat sa le plateasca chiriile celor evacuati.