Investitorii strategici care si-au dezvaluit intentiile de preluare a controlului Bancii Comerciale Romane (BCR) sunt: Banca Intesa, Deutsche Bank, Fortis si BNP Paribas. Citigroup, Millennium BCP (Banco Commercial Portugues SA) si Dexia.

Marti seara, Banca Nationala a Greciei si-a anuntat interesul sa participe la privatizare, intentia de participare la acest proces fiindu-i prezentata premierului Calin Popescu Tariceanu, la Atena, de catre un reprezentant al institutiei. in timpul discutiilor, reprezentantul Bancii Nationale a Greciei a aratat ca Romania reprezinta, in prezent, o zona de interes pentru oamenii de afaceri greci.

Miercuri, reprezentantii altui puternic grup financiar elen, EFG Eurobank Ergasias, si-au reconfirmat interesul pentru privatizarea CEC. Anuntul de privatizare a BCR prevede vanzarea catre un investitor strategic fie a unui pachet de 50% plus una din actiunile institutiei de credit, fie o participatie de 61,8825%.

Astfel, in varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR.

in cealalta varianta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune. Termenul de depunere a scrisorilor de intentie la AVAS este 7 iulie, la ora 17:00, ora Bucurestiului.

Forma finala a strategiei de privatizare a CEC, a patra banca din Romania in functie de valoarea activelor, se afla in definitivare la consultantul de privatizare, banca americana JP Morgan.