Presedintele Traian Basescu insista asupra necesitatii infiintarii unei "comunitati de informatii"-practic, o institutie care sa coordoneze toate serviciile de informatii.

Ideea a aparut prima oara in urma cu cativa ani. Si atunci, ca si acum, proiectul a starnit dezbateri aprinse, in special cu privire la utilitatea si viitoarea subordonare a unei asemenea structuri. Presedintele Basescu i-a explicat lui Mircea Zamfir cum vede el eventuala "comunitate de informatii".

BBC: Comunitatea de informatii, domnule presedinte. Cam toata lumea si-a spus parerea si sunt viziuni oarecum diferite. Care este problema?

Traian Basescu: Problema este ca pana la urma va trebui sa se ajunga la o solutie. Fiecare isi imagineaza cum vrea Comunitatea de informatii. Eu va pot spune cum va fi. Nici unul dintre servicii nu va fi scos de sub control parlamentar. Legea obliga la control parlamentar.

Dar o sa va dau un exemplu, chiar va invit la mine in birou sa vedeti ce volum de informatii vin la presedintele Romaniei in fiecare zi, de la Serviciul Roman de Informatii, de la Serviciul de Informatii Externe, de la Armata, de la Serviciul de informatii al Internelor, de le SIPA.

E un volum care inseamna mult peste 150, uneori 200 de pagini.

BBC: BBC: Pe zi?

Traian Basescu: Pe zi. Niciodata Presedintele Romaniei nu le va citi. Va pot spune ca in primele trei zile m-am straduit.

Dupa care, am renuntat s-o mai fac, dandu-mi seama ca este una din marile capcane in care un presedinte poate sa cada: sa citeasca documentele trimise de la serviciile de informatii, pentru ca ii blocheaza toata ziua.

Si atunci chiar am luat masura - dupa 2-3 saptamani - dandu-mi seama ca informatia trebuie valorificata pe de o parte, iar pe de alta parte ca nu pot sa citesc cat mi se dadea, si mai ales sa sintetizez, am creat un colectiv de patru oameni care le citesc si seara primesc o sinteza de doua pagini.

Este un inceput de comunicare de informatii, dar ea trebuie dezvoltata, ca beneficiar al acestor sinteze sa nu fie doar presedintele Romaniei, ci sa fie toate structurile interesate, Guvern, ministere si alte structuri ale statului, pentru ca in acelasi timp s-a creat un sistem de dispecerizare al informatiei sintetizate de PCL 4,5, servicii care vor

alcatui comunitatea de informatii. Una este informatia de care are nevoie primul ministru, alta cea de care are nevoie ministrul de Externe, de alta infomatie au nevoie ministrul Industriilor sau al Transporturilor.

Deci este clar ca aceasta functionare haotica si lipsita de sinteze, lipsita de capacitea de a pune cap la cap informatia de azi cu cea de acum 18 zile, de la un alt serviciu, nu face decat sa diminueze eficienta informatiilor pe care le pun la dispozitie serviciile de informatii.

Din acest motiv, crearea comunitatii de informatii este necesara si va fi un consilier prezidential care va conduce aceasta structura de analiza si va distribui informatia analizata si sintetizata catre toate institutiile, in afara faptului ca serviciile vor ramane sa functioneze asa cum sunt

in control, in subordinea Ministerului de Interne, in subordinea Ministerului Apararii sau a Ministerului Justitiei.

Deci, comunitatea de informatii trebuie privita strict ca o structura de analiza si sinteza, de eficientizare a utilizarii informatiilor si nu ca o structura care secreta, care aduna sub comanda unica serviciile de informatii. Ele sunt subordonate CSAT-ului prin lege si prin Constitutie.

Nimeni nu le poate trimite in alta parte decat acolo unde le trimite Constitutia si legea.

BBC: Ele mai sunt si altceva si va citez propriile dvs cuvinte: "sunt un rau necesar", vorbeati despre serviciile secrete si despre un "sistem ticalosit". Imi voi permite un joc de cuvinte: "Un sistem ticalosit necesar".

Traian Basescu: Sistemul ticalosit, expresia pe care am folosit-o, s-a referit la sistemul de stat si n-a fost adresata direct serviciilor, iar expresia "sunt un rau necesar" a fost adresata serviciilor. Acum dumneavoastra le-ati pus la un loc.

Ele trebuie sa treaca printr-un proces accentuat de continuare a reformelor, nimeni nu poate spune ca aici nu s-a intamplat nimic, mai ales dupa intrarea Romaniei in NATO, ele s-au adaptat structural exigentelor calitatii Romaniei de stat membru NATO, dar reforma trebuie sa continue si va continua fara menajamente.

In acelasi timp, va rog sa luati nota de faptul ca nu sunt un politician atat de naiv incat sa cread ca serviciile secrete sunt formate din fete mari. Nici un serviciu secret din lumea asta nu-i format din fete mari si din inocenti.

De regula, sunt formate din oameni cu experienta, care au nevoie tot timpul de un reper si atata timp cat sunt pusi sa seveasca interesul national o vor face. Daca li se cer alte lucruri decat interesul national, deja intram intr-o zona in care nu mai putem vorbi de servicii secrete intr-un stat democratic.

Obiectivul meu e sa le folosesc in interes national.

BBC: Spuneati in 26 mai: "in serviciile secrete mai sunt foarte putini ofiteri ai fostei securitati si nu in pozitii importante". Si totusi, in cazul eliberarii jurnalistilor romani din Irak s-a vorbit despre "o cartita" ceausista, un informator reactivat.

Cineva racolat pe vremea lui Nicolae Ceausescu ar fi dat o importanta mana de ajutor.

Traian Basescu: Ati auzit asemenea informatii de la oficiali romani care stiu despre ce e vorba?

BBC: Nu, in schimb au existat multe materiale bine documentate, in Franta au aparut.

Traian Basescu: Imi pare rau, n-au fost bine documentate, imi pare rau ca nu va pot prezenta lista oficialitatilor SIE si SRI care urmeaza sa fie decorati ca urmare a reusitei din Irak. Ati vedea acolo absolventi de sociologie, de drept, ai Institului National de Informatii de dupa 1989.

Cea mai mare parte a celor care au participat la actiunea din Irak sunt ofiteri tineri, au avut si o satisfactie, de ziua SRI-ului, cand am decorat 6 ofiteri si am fost placut surprins sa vad ca dintre cei propusi pentru decorare ca urmare a actiunii din Irak erau 4 din cei 6 si n-am putut sa-i mai decorez inca o data

de la precedenta decorare. Operatiunea a fost facuta de noile servicii de informatii ale Romaniei. Fabulatia cu "cartita" lui Ceausescu care a salvat ziaristii romani si francezi este o fabulatie fara acoperire.

pe larg in BBC