Curtea Constitutionala a aminat ieri reformele din Justitie, pe motiv ca sint contrare Constitutiei. Au fost declarate neconstitutionale exact prevederile care atentau la privilegiile celor care au condus pina acum Justitia.

„Totul este blocat in acest moment, pina la rediscutarea legilor in Parlament”, a declarat, aseara, ministrul Justitiei la Realitatea TV.

Pachetul de legi privind justitia si proprietatea va fi reexaminat in Parlament, pentru ca articolele „incriminate” sa fie puse in acord cu legea fundamentala.

Potrivit deciziei CC, sint neconstitutionale articolele de lege care ii obligau pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa renunte la functiile de conducere pe care le detin la instante si Parchete. In aceasta situatie se gasesc 11 dintre cei 14 magistrati alesi in CSM.

De asemenea, au fost de- clarate neconstitutionale si prevederile care ii obligau pe membrii CSM sa renunte, pe perioada mandatului, la activitatea lor de baza, aceea de judecator sau procuror.

Potrivit proiectelor de lege, virsta de pensionare a magistratilor urma sa scada de la 68 de ani, cit este in prezent, pina la virsta prevazuta de Legea pensiilor, adica 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati.

Teama de concurs

Curtea Constitutionala a respins si aceasta prevedere, prin care se urmarea intinerirea corpului magistratilor. Judecatorii nu au fost de acord nici cu propunerea ca mandatele sefilor de instante si Parchete sa inceteze in cazul in care acestia ocupau de mai mult de trei ani respectivele functii de conducere.

Potrivit proiectului de lege, functiile de conducere deveneau vacante si urmau sa fie ocupate apoi in urma unui concurs.

Nu in ultimul rind, a fost declarata neconstitutionala si o prevedere care interzicea practic judecatorilor sa se pensioneze anticipat, dar sa continue apoi sa lucreze in sistem, cumulind pensia de serviciu cu salariul de magistrat.

Ce zic politicienii

Emil Boc (PD): „Decizia Curtii Constitutionale reprezinta un atac dur la adresa reformei in Justitie. Legal, ar trebui sa se convoace de urgenta Parlamentul in sesiune extraordinara, dar cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea celor doua Camere ma indoiesc ca acest lucru va avea loc’’.

Eugen Nicolaescu (PNL): „Ma mira faptul ca se blocheaza intrarea in vigoare a intregului pachet. Cred ca ar fi necesar sa convocam cit mai urgent posibil Parlamentul in sesiune extraordinara. Sper sa existe vointa politica“.

Eckstein Kovacs (UDMR): „Parlamentul poate fi convocat de catre presedintii celor doua Camere, iar ei sint din opozitie, lucru care ar putea amina intrarea in vigoare a legilor. Textele contestate au fost alese cu grija, pentru a conserva locul unor magistrati”.

Cristian Diaconescu (PSD): „Este o decizie care reprezinta puterea judecatoreasca si ca urmare trebuie aplicata. Cred ca aceste chestiuni s-ar fi rezolvat mult mai usor daca pachetul ar fi urmat calea normala. Si chestiunile contestate pot fi rezolvate printr-o colaborare mai intensa intre partide’’.•

Efectele deciziei

In cazurile de neconstitutionalitate, inainte de promulgarea legilor, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Dispozitiile neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sint suspendate de drept.