Curtea Constitutionala a blocat, prin decizia de ieri, reforma Justitiei si a proprietatii promovata de Cabinetul Tariceanu, efectele politice ale acestui demers fiind imprevizibile in plan intern, intrucat ar putea lansa seria demisiilor unor membri ai Cabinetului si chiar ar putea deschide usa alegerilor anticipate.

In plan extern, este compromisa asigurarea angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana privind Justitia, intrucat nu mai este timp pentru ca raportul de tara sa inregistreze progrese la acest capitol. De aceea, clauza de salvgardare, mai precis de amanare a integrarii cu un an, devine practic inevitabila.

Esenta reformei din Justitie, initiata de ministrul Monica Macovei, a fost obiectul criticilor Curtii Constitutionale. Este vorba de instrumentele pe care Macovei le-a inclus in pachetul de legi prin intermediul carora putea sa-i trimita la pensie sau sa-i demita pe magistratii care au supravietuit in sistem comunismului.

Toate articolele care fac referire la pensionarea sau dislocarea judecatorilor si a procurorilor, la veniturile lor cumulate, au fost respinse de Curte ca fiind neconstitutionale.

Nu este clar care sunt efectele politice ale acestei decizii fara precedent. Procedural, pachetul nu poate merge la promulgare. Acele articole contestate se intorc in Parlament, unde sunt adoptate exact asa cum a dorit Curtea Constitutionala, facand inutil demersul ministrului Macovei. Restul pachetului asteapta.

Politic vorbind, Curtea Constitutionala a avut succes acolo unde PSD si PRM au esuat - prin motiunea de cenzura din Parlament. Nu exista o prevedere de lege care sa precizeze ca este demis astfel un Guvern, insa se poate intampla orice.

Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, zilele trecute, ca, in cazul in care Curtea respinge pachetul, se intoarce la popor - adica organizeaza alegeri anticipate. Punctul de vedere al premierului nu era cunoscut la inchiderea editiei, in conditiile in care presedintele Basescu spunea recent ca este prea tarziu pentru alegeri anticipate.

Monica Macovei, ministrul Justitiei, a sugerat aseara ca nu este inca decisa in legatura cu pasul pe care il va face. Ea a explicat ca insasi componenta Curtii Constitutionale poate pune la indoiala verdictul.

Din cei noua membri, sapte sunt oamenii PSD. Mai mult, trei dintre ei sunt sotii unor judecatori ai ICCJ care au sesizat Curtea in cazul acestui pachet, triada fiind Petre Ninosu, Nicolae Cochinescu si Acsinte Gaspar.