Ploile din ultimele saptamani vor usura buzunarele romanilor. „De vineri pana azi (ieri - n.r.) pretul graului s-a majorat cu circa 1.000 de lei pe kilogram”, declara Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli. Adica, de la 3.200 la 4.200 de lei pe kilogram.

Scumpirea materiei prime care reprezinta intre 60-70% din pretul painii va determina si o scumpire a acestui produs cu cateva sute de lei. Astfel, „influenta unei scumpiri a graului cu 1.000 de lei creste pretul kilogramului de paine cu pana la 700 de lei”, declara surse din industria de morarit si panificatie. „Exista o tendinta de scumpire a graului determinata de ploile din ultima vreme.

Deocamdata nu exista nici o evaluare oficiala a calitatii si cantitatii de grau care se vor obtine. In privinta cantitatii s-ar putea sa nu fie probleme, dar calitatea cu siguranta va fi mai slaba”, afirma Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor (ANAMOB).

Ploile au dat peste cap socotelile morarilor

„Suntem speriati de ce se intampla. La recoltare este nevoie de vreme calduroasa, iar ploile cazute au dat peste cap tot circuitul graului. Calitatea este cea care ne ingrijoreaza cel mai mult”, declara Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie, Rompan.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a vizitat ieri mai multe localitati din sudul tarii afectate de ploile abundente (Olt si Teleorman). Concluzia la care a ajuns este ca, in aceste zone, circa 30% din cantitatea de grau va fi folosita ca furaj din cauza calitatii proaste. „25-30% din grau va fi grau furajer pentru ca nu s-a maturizat si s-a innegrit.

Trebuie sa ne mobilizam urgent pentru recoltare deoarece exista pericolul incoltirii daca va continua sa ploua. Din pacate am constatat si ca parcelele mici nu sunt ierbicidate si sunt invadate de buruieni. Maine (azi - n.r.) ne vom intalni cu organizatia interprofesionala pe produs pentru a cauta solutii astfel incat pretul la grau si, implicit, la paine sa nu creasca”, ne-a declarat Flutur.

Ministrul a auzit si el de scumpirea graului. „Este vorba de graul vechi. La acesta exista tendinta de scumpire”, spune oficialul de la Agricultura.

10.000 de hectare cu grau distruse

Prima prognoza a ministrului Gheorghe Flutur privind productia de grau din acest an anunta o productie de grau mai mica decat cea obtinuta anul trecut. Surse din cadrul institutiei spun totusi ca Romania va obtine cu 1 milion-1,2 milioane tone de grau mai putin ca anul trecut.

Asta inseamna ca, daca in 2004 recolta a fost de 7 milioane de tone, in 2005 ne putem astepta la 5,8- 6 milioane de tone de grau.

Doar in perioada 1-3 iulie, ploaia a afectat aproape 10.000 de hectare cultivate cu grau. Conform informatiilor furnizate de Ministerului Agriculturii, care a centralizat datele furnizate de Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele afectate de inundatii din sudul si sud-estul tarii, apele deja s-au retras de pe unele suprafete de teren.