In aproximativ o luna, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va finaliza demersurile pentru transformarea in societate pe actiuni din institutie de interes public. Probabil, pana in luna august Bursa isi va schimba statutul, afirma directorul general al BVB, Stere Farmache.

"Imediat dupa aceea va avea loc o adunare generala de principiu in vederea fuziunii cu Bursa Electronica Rasdaq", adauga reprezentantul BVB. Cele doua burse pregatesc terenul pentru fuziune inca de anul trecut, cand au fost translatate primele societati de pe Rasdaq pe platforma de tranzactionare a BVB. La sfarsitul acestei saptamani, mai exact vineri, 8 iulie a.c.

, alte 190 de companii de la BER vor trece pe sistemul de tranzactionare Arena al Bursei. Aceste societati nu vor schimba insa mecanismul de tranzactionare, folosit pana acum la Rasdaq, prin negociere.

Vedetele BER, adica cele mai lichide 120 de companii au fost transferate deja la BVB si utilizeaza mecanismul de tranzactionare prin licitatie, folosit de societatile cel mai bine cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Directorul Departamentului Emitenti din cadrul BER, Adrian Resmerita, afirma ca nu s-a convenit cu BVB asupra societatilor translatate pe sistemul de tranzactionare Arena. "Vor fi transferate toate, doar ca o parte vor folosi mecanismul de tranzactionare prin licitatie, iar alte societati, pe cel prin negociere". Pana acum au fost trecute la BVB 617 companii din aproximativ 2000.

Prin unirea celor doua burse, se urmareste consolidarea pietei de capital.

Conditiile de listare a societatilor la Rasdaq nu sunt la fel de stricte ca cele impuse de BVB, cum ar fi cele legate de transparenta. De aceea, numarul emitentilor este mai mare decat la BVB, iar, in unele cazuri, performantele sunt nesatisfacatoare.

Brokerii spun insa ca sunt societati listate la BER care merita interesul investitorilor de la Bursa, iar tranzactionarea lor pe platforma BVB le aduce mai aproape de jucatori. Statistica efectuata pe primele luni ale acestui an pe piata Rasdaq arata o crestere a interesului pentru tranzactii, comparativ cu anul trecut.

In primele 6 luni ale lui 2005, la BER s-au tranzactionat actiuni in valoare de 5.068 miliarde de lei, cu 695 mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au efectuat schimburi de actiuni de 3.001 miliarde de lei, declara Adrian Resemerita. El adauga ca valoarea transferurilor a crescut cu 154%, de la 1.316 miliarde lei in 2004, la 3.349 miliarde lei in 2005.

In schimb, numarul tranzactiilor normale a crescut cu 90%, de la 43.584 in 2004, la 82.706 in primele luni ale acestui an.

Cele mai mari valori ale tranzactiilor, in primele sase luni, s-au obtinut in urma schimburilor cu actiuni Biofarm si Socep.