Intalnirea liderilor lumii de la Gleaneagles a fost paralizata de un val de patru atentate cu bomba care au insangerat Londra * Un bilant provizoriu indica ieri, la inchiderea editiei, 33 de morti si 345 de raniti, dintre care 45 foarte grav * Loviturile au avut loc intr-un autobuz si trei statii de metrou, in centrul capitalei britanice * Conform unei informatii neconfirmate, "Organizatia

secreta Al-Queda in Europa" a revendicat atentatul si a indicat ca urmatoare tinte Italia si Danemarca

Razboiul de gherila terorista a lovit ieri Marea Britanie, aliatul ferm al Statelor Unite in conflictul din Irak, in plina desfasurare a summitului G8 al liderilor celor mai puternice state ale lumii si la o zi dupa anuntul victoriei pentru organizarea Olimpiadei din 2012. Consecintele declansarii "razboiului anti-terorist" risca sa loveasca de acum intreaga Europa.

Ieri dimineata, Londra a fost zguduita de un val de explozii. Informatiile in privinta numarului persoanelor decedate erau, pana aseara, controversate. Cel putin 33 de persoane si-au pierdut viata si alte 345 au fost ranite, dintre care 45 foarte grav, conform unui bilant transmis agentiilor internationale de presa. Ulterior, cifrele avansate au fost de circa 50 de morti si 1000 de raniti.

Patru explozii s-au produs in reteaua de metrou din Londra, precum si intr-un autobuz, exact in ziua in care la Gleaneagles, in Scotia, se inaugurau lucrarile summitului G8. Premierul britanic, Tony Blair, care a parasit pentru scurt timp orasul scotian, revenind la Londra, a calificat atacurile drept "barbare" si a subliniat ca "este clar ca a fost vorba despre atentate teroriste".

La scurt timp, pe un site islamist a aparut un mesaj, a carui autenticitate nu a putut fi confirmata, si in care erau revendicate atacurile de la Londra - in numele gruparii fundamentaliste autointitulate "Organizatia secreta Al-Queda in Europa". In acelasi timp, gruparea a amenintat cu atacarea altor tari europene care nu-si retarag trupele din Irak si Afganistan.

Au fost numite Danemarca si Italia. Armata Republicana Iralandeza (IRA) a anuntat ca nu are nici o legatura cu exploziile.

Atac coordonat

Prima deflagratie a avut loc la cateva minute inainte de ora locala 9.00, in statia de metrou Liverpool Street, cartier financiar din centru, la scurt timp producandu-se explozii la statiile Edgware Road, Kings Cross si East and Moorgate, a precizat Scotland Yard.

Centrul Londrei a fost practic paralizat intreaga zi de ieri, zeci de echipaje de pompieri, ambulante si masini ale politiei fiind raspandite in toate zonele in care au avut loc exploziile. Circulatia metroului a fost complet suspendata, mii de calatori fiind evacuati din statiile londoneze. In plus, a fost oprita circulatia tuturor autobuzelor.

Zeci de raniti au fost transportati la spitalele londoneze, starea unora fiind, conform declaratiilor medicilor, extrem de grava.

"Suntem ingrijorati ca a fost vorba despre un atac coordonat, la unul dintre locurile deflagratiilor existand urme certe ale unor explozibili", a declarat sir Ian Blair, directorul Scotland Yard, precizand, la ora pranzului, ca au fost sapte explozii - sase in metrou si una intr-un autobuz.

Ministrul de Interne Charles Clarke a afirmat ca, in pofida starii de urgenta, politia tine sub control situatia.

Scotland Yard a avertizat autoritatile din aprilie

Potrivit agentiei Rompres, autoritatile britanice si-au multiplicat, in ultimele luni, avertismentele referitoare la riscul comiterii unor atentate teroriste in Marea Britanie, in mod special ca urmare a angajamentului Londrei in Irak alaturi de SUA.

La 17 aprilie, la patru zile dupa condamnarea la Londra la 17 ani de inchisoare a algerianului Kamel Bourgass, membru prezumtiv al retelei-Al Queda, directorul Scotland Yard, sir Ian Blair, a alertat institutiile statului in legatura cu existenta unui risc sporit de producere a unor atentate in tara.

De altfel, serviciile secrete britanice au luat masuri de precautie suplimentare si in timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative din mai. De asemenea, politia antitero a avertizat in repetate randuri ca Marea Britanie va fi, mai devreme sau mai tarziu, tinta unor atacuri teroriste.

La finele anului trecut, politia britanica anunta ca a dejucat deja mai multe atentate teroriste de tipul celor produse in martie 2004 la Madrid.

Interesele britanice in strainatate au fost vizate mai ales in noiembrie 2003, cand masini-capcana au explodat in fata Consulatului britanic din Istanbul, la banca britanica HSBC si la doua sinagogi, facand 63 de morti, intre care si consulul general britanic, precum si sute de raniti.

Al-Queda ameninta alianta internationala anti-Islam

In mesajul transmis pe un site islamist de "organizatia secreta Al-Queda in Europa" se anunta "natiunii islamice si arabe ca a fost condus un atac impotriva guvernului cruciat sionist britanic ca raspuns la macelurile comise de Marea Britanie in Irak si Afganistan", informeaza Rompres. In textul revendicarii, se spune ca "eroicii mujahedini au condus o operatiune sfanta la Londra".

"Dupa ce "poporul britanic a fost avertizat in repetate randuri, acum ne-am tinut promisiunea printr-un mare efort", care a necesitat "mult timp pentru reusita operatiunii". In finalul mesajului se spune: "Revenim si avertizam guvernul danez si pe cel italian, ca de altfel pe toate guvernele cruciate, ca veti avea aceeasi pedeapsa pentru ceea ce se intampla in Irak si Afganistan".

Surse arabe ar fi comunicat postului de televizune BBC, ca atacurile de la Londra au fost provocate de gruparea terorista Al-Queda. Pe de alta parte, cotidianul italian La Repubblica sustine si faptul ca politia britanica ar fi alertat ieri dimineata ambasada Israelului de la Londra in legatura cu posibilitatea producerii unor atacuri teroriste in capitala britanica.

In plus, a existat si o controversa privind faptul ca Marea Britanie ar fi primit un avertisment referitor la comiterea unor atentate, cu doar cateva minute inaintea atacurilor, din partea Israelului. Scotland Yard-ul, citat de televiziunea Sky News, a negat aceste informatii.

Alerta la Buckingham

Keith Mills, responsabil pentru relatii internationale Londra 2012, a anuntat suspendarea celebrarilor prevazute dupa obtinerea statutului de oras-gazda pentru Jocurile Olimpice din 2012, iar presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a transmis un "mesaj de simpatie si sustinere" responsabililor britanici.

De asemenea, societatea care gestioneaza principalele aeroporturi din Londra, a anuntat ca a inceput revizuirea dispozitivelor de securitate. Si in jurul Palatului Buckingham, resedinta oficiala a familiei regale britanice, au fost sporite masurile de securitate. Agenti cu pistoale mitraliera si soldati au inconjurat palatul, desi Regina Elisabeta a II-a nu se afla in cladire.

Suverana britanica urma sa soseasca ieri la castelul Windsor, aflat la periferia Londrei.

Masuri de securitate sporite in lume

Atacurile de la Londra au determinat autoritatile mai multor state sa adopte masuri sporite de securitate. Tarile europene au ridicat imediat nivelul de vigilenta antiterorism la "rosu", iar companiile de transport public au sporit masurile de securitate la maximum. Si peste Ocean au fost luate masuri similare, o atentie sporita fiind acordata retelei de metrou din Washington si aeroporturilor.

Ora 8.51 - prima explozie, in apropiere de Liverpool Street, la statia de metrou Aldgate, unde se confirma ca au murit sapte persoane.

Ora 8.56 - a doua deflagratie, langa statiile de metrou Kings Cross si Russel Square, unde se confirma ca au murit 21 de persoane.

Ora 9.17 - a treia explozie, intr-un metrou care intra in statia Edgware Road, deflagratia afectand si alte doua metrouri. In urma acestui atac se confirma decesul a cinci persoane.

Ora 9.47 - a patra explozie, intr-un autobuz aflat langa Tavistock Square.