Mihai Nasture, cel care a fost arestat alaturi de Omar Hayssam in dosarul “Foresta Nehoiu”, a fost pus, ieri, in libertate. Tribunalul Bucuresti a admis cererea procurorilor de inlocuire a masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara.

Mihai Nasture, cumnatul sirianului Omar Hayssam, este al doilea inculpat din dosarul privatizarii “Foresta Nehoiu” care a parasit arestul. La inceputul lunii iunie, Emile Raja El Assal, un alt complice al sirianului Hayssam, a fost eliberat la cererea procurorilor, avand grave probleme de sanatate.

Mihai Nasture este in continuare banuit de procurori ca face parte din grupul organizat de Omar Hayssam in scopul savarsirii de infractiuni economico-financiare. Anchetatorii au stabilit ca Nasture si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele la care era asociat pentru spalarea banilor obtinuti ilegal de grupul infractional.

Cumnatul lui Hayssam a fost folosit ca un fel de marioneta in mai toate tranzactiile in care sirianul avea nevoie de “persoane de sacrificiu”. Ca sa nu apara numele sau, Omar Hayssam ii baga la inaintare pe locotenentii sai la privatizarile cu risc penal ridicat.

Astfel, numele lui Nasture apare la privatizarile societatilor Moldosin Vaslui si Polirom Roman. Pe 26.09.2003, seful APAPS, Ovidiu Musetescu, a privatizat cele doua societati in cateva minute. Asta cat i-a trebuit sa semneze actele de vanzare ale celor doua fabrici pentru Hayssam.

Partener de semnatura a fost atunci Nasture – supravegheat de aproape, din sala de protocol a APAPS-ului, de catre Omar Hayssam. Nasture a luat Polirom-ul pentru 61.575 euro – pret de apartament prin Bucuresti – ceea ce s-ar traduce prin 300 de lei pentru o actiune.

Ca sa nu aiba probleme in timpul vanzarii utilajelor societatii din Roman (unele dintre ele cu o valoare mult mai mare decat pretul “privatizarii”), Hayssam l-a impins pe Mihai Nasture si in conducerea fabricii. Iar acesta a semnat actele “ca primarul”. La Moldosin, la fel ca si la Polirom, situatia a devenit in scurt timp critica.

Datoriile nu au mai fost platite, iar statul a ramas in paguba cu milioane de euro.

Iar Musetescu si Nasture (cu ordine directe de la Omar) continua sa semneze acte importante prin care celor doua societati li se dau facilitati la plata datoriilor si prin care se prelungesc termenele pentru indeplinirea conditiilor din contracte! In acest timp, banii scosi de sirian erau trecuti dintr-o firma in cealalta

pentru a li se pierde urma. Iar aceste firme erau conduse – desi faceau parte tot din concernul lui Hayssam – tot de Nasture. O alta firma condusa din umbra de sirian si unde Nasture era “la vedere” este IAPIT. Conform informatiilor noastre, IAPIT este firma care are in proprietate terenul pentru care Viorel Hrebenciuc a devenit samsar imobiliar.

Asa cum ne-a declarat Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc i-a povestit patronului din Ghencea cum a fost rugat de niste investitori americani sa il roage pe Hayssam sa mai lase din pret pentru un teren. “Era vorba de un teren pe la patinoar, asa cum mi-a spus Hrebenciuc”, spunea Gigi Becali.

Iar terenul din Floreasca este in proprietatea…IAPIT, acolo unde Nasture a fost impins in fata. Iar IAPIT Divertis SA este singura firma unde Omar Hayssam apare ca asociat pe langa Nasture Mihai, Nasture Nicolae (tatal cumnatului lui Hayssam) si…AVAS!

(Razvan POPA, Iulius CEZAR)