Miercuri dimineata, reprezentantii concernului E-ON Ruhrgas au organizat un briefing de presa la Bucuresti pentru a marca finalizarea procesului de privatizare. Cu cateva zile inaintea acestui eveniment Dr. Achim Saul, manager regional in cadrul E-ON Ruhrgas a acordat un interviu in exclusivitate postului de radio Deutsche Welle.

Dle. Dr. Achim Saul, va aflati de la inceputul anului in Romania, unde coordonati privatizarea Distrigaz Nord. Cum s-a desfasurat procesul de privatizare?

De la sfarsitul anului 2003, pana in prezent am asistat la un proces de privatizare organizat de profesionisti. Pe de o parte, profesional condus de autoritatile responsabile de privatizare si pe de alta parte de consilierii acestor autoritati. A avut loc o licitatie corecta, in urma careia noi am castigat.

Care sunt planurile E-ON Ruhrgas pentru urmatorii 5 ani in Romania?

Trebuie facuta diferenta intre actiunile E-ON Ruhrgas si planurile pentru Romania ale concernului E-ON. Investitiile

E-ON nu se vor finaliza dupa privatizarea Distrigaz. Colegii nostri de la centrala E-ON Energie din München sunt pe punctul de a achizitiona actiuni la Electrica Moldova. Vor urma si alti pasi. Urmeaza si privatizarea pentru Transilvania Nord si Transilvania Sud, domenii extrem de interesante pentru noi.

Trebuie sa vedem in ce mod va avea loc privatizarea. Al doilea segment al planurilor se refera la Distrigaz Nord. Planificam un program intensiv, trebuie sa reorganizam totul, adica sa aducem Distrigaz Nord la nivelul celorlalte companii de gaz din Europa Centrala sau Occidentala.

Vom aduce elemente noi in mai multe domenii si vom ajunge la standardele existente deja in cadrul concernului E-ON. Tehnica si infrastructura pentru tehnologia informationala trebui complet innoite. Acelasi lucru se va intampla si cu 40 la suta din reteaua de conducte.

Sunt, asadar, investitii care vor ajunge la 200 de milioane de euro, investitii pe care le vom finaliza in urmatorii ani. In 2007 va trebui sa separam distributia de gaz de comertul cu gaz, asa cum prevad standardele Uniunii Europene. Si acesta va fi un pas important pe care va trebui sa-l facem.

Aveti, asadar, planuri mari. Care sunt insa conditiile oferite de Romania? Ce experiente ati acumulat pana acum?

In cadrul Distrigaz Nord avem o echipa foarte buna, cu manageri profesionisti. Planificam sa nu schimbam managerii la finalul procesului de privatizare. Directorul general va ramane si, impreuna cu echipa germana, va coordona pasii necesari.

Ne bazam pe principiul: Distrigaz Nord este o companie romaneasca si va trebui sa fie condusa de romani. Sigur, vor exista si colegi germani, care isi vor asuma responsabilitati,dar in final Distrigaz Nord va fi o companie condusa de romani. Apreciem foarte mult la romani, la colegii nostrii, deosebita creativitate.

Daca aceasta creativitate este combinata, in mod corect, cu profunzimea germana se ajunge la rezultate senzationale, care duc la dezvoltarea companiei.

Are nevoie E-ON de personal in Romania?

Da. Pentru noi este evident ca cei 250 de angajati din centrala de la Targu Mures vor avea nevoie de intariri. Avem prea putini angajati calificati care pot rezolva toate problemele inerente.

Pe de o parte, intrucat Distrigaz Nord va fi face parte din concernul E-ON, se va impune crearea de noi locuri de munca, care sa fie ocupate de oameni bine pregatiti. Romani care sa cunoasca metodele occidentale de lucru.

Pe de alta parte, va trebui sa cream multe pozitii noi, care lipsesc din schema actuala. Mai ales in domeniul marketing-ului, un segment care a lipsit pana acum din structura Distrigaz. Gazul era ieftin, oamenii aveau nevoie de el. In viitor situatia se va schimba.

In conditiile cresterii preturilor, gazul va trebui vandut in continuare, astfel incat situatia se va complica. Vom avea nevoie de personal, pe care il vom pregati, pentru ca, dupa o perioada, segmentul de marketing sa fie condus de colegii romani.

O tema mai sensibila: renuntarea la abonamentul la gaze a iscat nelinisti in Romania? In ce masura este E-ON afectat de aceasta decizie?

Am fost surprinisi de anularea abonamentului, intrucat masura nu este inclusa in pachetul de reglementari pentru Romania. Credem ca Romania va urma, in termen mai scurt sau mai lung, exemplele celorlalte state, si va reintroduce abonamentul la gaz.

Din punctul nostru de vedere aceasta este solutia corecta pentru reducerea costurilor pe care le suporta acum clientii.