Pretextul sub care dl Tariceanu a anuntat o aruncare a tarii intr-o criza politica, vointa domniei-sale de a declansa alegeri anticipate nu este usor de indeplinit.

E nevoie de proceduri constitutionale si, mai ales, va avea ca urmare o perioada de proasta sau chiar de neguvernare a tarii. Insa acest pretext este cusut cu ata alba, este incredibil si, daca l-ar lua in serios, dl Calin Popescu Tariceanu ar fi responsabil.

Este greu de crezut ca decizia unei instante independente in stat, cum este Curtea Constitutionala, care a considerat ca trei articole dintr-un pachet de legi, fundamentale pentru Romania, nu sunt constitutionale si trebuie modificate pentru a fi puse in acord cu Constitutia, poate sa duca la declansarea unei adevarate crize politice.

Mai ales ca dl Tariceanu nu a anuntat nici aseara, cand s-a intors, nici azi dimineata si nici nu a fost o declaratie a liderilor de la guvernare ca singura solutie de a infrange Curtea Constitutionala sunt alegerile anticipate.

Chiar daca actuala coalitie ar castiga cu 120%, Curtea Constitutionala este independenta si doar daca instauram maine dictatura poate fi o solutie sa obligam o instanta independenta de Guvern, Parlament si Presedintie sa spuna ca legile sunt constitutionale.

Dupa parerea mea, in spatele acestei decizii a dlui prim-ministru stau dl Basescu si PD. Ba chiar legea de reforma a Justitiei este in parohia PD, PNL si-a rezolvat problema, pentru ca legile proprietatii au trecut.

Si asistam la un soi de criza de orgoliu si, in loc sa vedem daca nu cumva cele trei articole chiar sunt formulate gresit – dna Monica Macovei poate sa greseasca, nu este nici Dumnezeu, nici Moise –, aruncam tara intr-o criza politica pentru ca plecam de la premisa ca trei articole sunt infailibile deoarece au fost scrise de mana dnei Monica Macovei si aprobate de dl Traian Basescu.

Probabil ca vom merge la vot din nou, atat de repede, si se va amana clar intrarea in UE, daca asta e vointa clasei politice din Romania ca, acum, cand Europa este zguduita si are nevoie mai mult ca niciodata de stabilitate, sa ne aruncam singuri intr-o instabilitate.

Nu justifica nimic declansarea acestei crize politice. Cred ca singurii oameni care se bucura sunt marii corupti, marii mafioti, pentru ca este greu de presupus ca, pana dupa alegeri, vreo instanta judecatoreasca, vreun procuror PNA si-ar mai putea permite sa inhate vreun mare corupt.

Am impresia ca, pana la urma, decizia a fost luata exact de retelele mafiote din Romania, care se simt mai mult decat bine in asemenea momente cand de fapt nu guverneaza nimeni. Pentru Alianta, in sondaje, lucrurile sunt trandafirii, dar, dupa parerea mea, porneste foarte prost pentru ca alegerile anticipate presupun totusi o rediscutare.

Nu vad cum PD, dupa ce s-a umflat atat de tare in sondaje, va mai accepta targul anterior.