Starurile rockului si filmului s-au autoinvitat, miercuri, la summitul G8 de la Gleneagles, pentru a pleda inca o data pentru cauza Africii in fata liderilor celor mai bogate tari din lume, transmite AFP, citata de Mediafax.

"In Africa avem de-a face cu sfarsitul iminent a sute de milioane de oameni si aceasta trebuie sa fie prioritatea liderilor lumii", a declarat activistul Bob Geldof la Gleneagles. Rockerul irlandez crede ca "totul se va juca in urmatoarele 24 de ore". "Inca un efort si vom putea avea un acord" in privinta ajutorului internatinal pentru Africa, a adaugat el.

In timp ce liderii G8 au sosit fara pompa la summit, miercuri, rockerul irlandez dar si Bono, solistul trupei U2, si actorul american George Clooney au fost vedetele zilei.

De altfel, intr-o sala plina de jurnalisti si sub nenumarate flash-uri, cele trei vedete, insotite de cantaretul senegalez Youssou N'Dour si laureata Premiului Nobel pentru Pace 2004, kenyana Wangari Maathai, si-au repetat mesajul: trebuie dublat ajutorul financiar pentru Africa.

Bono si-a exprimat increderea ca se va ajunge la un acord in acest sens, iar Geldof a reamintit ca nu este vorba de bani. "Este vorba de 50.000 de morti maine, 50.000 poimaine" daca nu se face nimic, a spus el.

Geldof i-a facut cunoscut mesajul sau personal lui Bush, cu care stat de vorba 40 de minute. Insotit de Bono, el s-a intretinut si cu Gerhard Schröder, premierul canadian Paul Martin si cel britanic, Tony Blair.

Geldof si prietenii sai au reusit sa mobilizeze planeta organizand Live 8, o serie de zece concerte in tot atatea orase ale lumii, printre care Londra, Paris si Philadelphia. Mai mult decat atat, Geldof, care a avut initiativa organizarii concertelor Live Aid in 1985 si Live 8, a fost propus la Premiul Nobel pentru Pace 2006 de catre un deputat norvegian, transmite BBC News online.

Deputatul Jan Simonsen a spus ca propune candidatura lui Geldof ca recunoastere a activitatii acestuia in beneficiul tarilor sarace. Premiul Nobel pentru Pace este decernat anual de un comitet norvegian, insa pentru anul acesta termenul limita de inscriere a candidaturilor a expirat deja, asa ca Simonsen il va propune pe Geldof anul viitor.

Candidaturile pot fi propuse de parlamentari din toata lumea.