Din politete, popularii europeni si-au retras initiativa de aminare a participarii observatorilor romani in Parlamentul European. Ei isi mentin opinia: nu prea meritam. „Nu am Stiut ca Parlamentul European trimisese deja invitatii observatorilor romani.

In cazul acesta, am retras initiativa pentru ca nu este politicos sa «dezinviti» niste oameni cu care vrei sa colaborezi pe viitor“, a declarat pentru „Cotidianul’’ initiatorul propunerii parlamentare, Othmar Karas.

Vicepresedintele Partidului Popular European a sustinut in continuare argumentele care au stat la baza initierii acestei propuneri, motivul principal fiind necunoasterea datei exacte a aderarii Romaniei la Uniune.

Statutul de observator a fost acordat celorlalte noi state membre cu un an inaintea aderarii, iar invitarea parlamentarilor romani din septembrie 2005 ar fi din acest motiv nejustificata, a explicat Karas. El ar fi dorit ca Parla-mentul European sa astepte raportul de monitorizare din toamna inainte de a trimite invitatii observatorilor romani.

Nestiind ca acestea fusesera deja trimise vinerea trecuta, Karas a initiat propunerea marti, avind sustinerea a 36 de eurodeputati.

Reactiile europenilor

Initiativa popularilor europeni a stirnit iritare in rindul celorlalte formatiuni politice, care au introdus la rindul lor propuneri parlamentare in care sprijineau invitarea observatorilor romani.

„Daca ne preocupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, este mai bine ca parlamentarii sa-si inceapa activitatea de observatori, sa putem co-munica cu ei, pentru ca, intorcindu-se acasa, in tarile lor, sa informeze si sa imbunatateasca drumul aderarii“, a afirmat comisarul pentru extindere Olli Rehn, la inceputul dezbaterii parlamentare.

In cazul Romaniei, Rehn a amintit ca domeniile nevralgice sint justitia, concurenta, mediul, agricultura si ca in iunie au fost trimise scrisorile de avertizare privind sectoarele in care se observa intirzieri - cinci pentru Bulgaria, sapte pentru Romania.

Comisia va monitoriza indeaproape, in continuare, iar momentul crucial, spune Rehn, il constituie rapoartele de tara din octombrie, pentru ca, in cazul neindeplinirii angajamentelor, Comisia nu va ezita sa actioneze clauza de salvgardare.

Reactii romanesti

Mircea Cosea - deputat PNL: „Cred ca e o masura buna, pentru ca nu avea nici un rost sa intirzie venirea observatorilor. Cred ca are legatura cu rezultatul alegerilor din Bulgaria, care intaresc rindurile socialistilor. Motivatia, insa, este cel putin neavenita din punct de vedere diplomatic“.

Maria Petre – senator PD: „Pro-cedural, nu mai aveau nici o sansa sa impiedice venirea observatorilor, pentru ca decizia a fost deja luata in Parlamentul European. Presedintele PE a inceput deja formalitatile concrete in acest sens. Practic, ei nu au vrut decit sa-si faca lor o imagine.“

Alexandru Athanasiu – senator PSD: „Si in primavara, grupul popular a anuntat o asemenea pozitie. Atunci, PSD a intervenit pe linga grupul socialist, care a luat pozitie si a fost o majoritate care a sustinut venirea parlamentarilor. S-ar putea sa fie vorba doar de un avertisment cu privire la calendarul pe care Romania il mai are de parcurs pina la integrare.“

Radu Podgoreanu – deputat PSD: „Problema noastra nu e daca Parlamentul European ne primeste sau nu, perspectiva alegerilor anticipate face ca Romania sa nu-si poata trimite observatorii. Din acest moment, nu decizia PE ar impiedica prezenta observatorilor, ci decizia Parlamentului Romaniei.’’

(Raul Balogh, Valentina Pop)