Londra a fost teatrul unor atentate teroriste singeroase. Exploziile dintr-o statie de metrou si un autobuz au facut mai mult de 33 de morti si peste 1.000 de raniti. Marea Britanie traia, ieri, momente de groaza dupa clipe de bucurie. Era gazda summitului G8 – reuniunea celor mai puternice state ale lumii. Comitetul Olimpic anuntase ca JO din 2012 se vor organiza la Londra.

La miezul zilei, un lant de explozii a spulberat zeci de vieti omenesti si a paralizat traficul rutier. Al-Qaeda a revendicat atentatele programate in prima zi a discutiilor summitului G8.

In ziua in care summitul G8 si-a inceput lucrarile si cu o zi dupa ce capitala britanica a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice din 2012, Londra a fost lovita de teroristii din al-Qaeda. Marea Britanie nu a scapat de scenariul de groaza pe care incearca sa-l evite de ani de zile.

Mai multe explozii au zguduit ieri-dimineata Londra, aproape simultan, ucigind cel putin 33 de persoane si ranind alte 1.000, potrivit „Sky News“. Cel putin 35 de raniti sint in stare foarte grava. Atacurile teroriste au vizat reteaua de metrou si au avariat, de asemenea, doua autobuze din centrul orasului. Ele au fost produse la o ora de virf a traficului din capitala britanica.

Soc si groaza

Potrivit politiei britanice, exploziile subterane au avut loc la statiile de metrou Edgware Road, King’s Cross, Liverpool Street, Russell Square, Aldgate si Moorgate, iar un pachet suspect a fost descoperit in statia de metrou Stockwell. De asemenea, o explozie a avut loc intr-un autobuz cu etaj din centrul Londrei, iar un altul a fost avariat.

Imediat dupa explozii, reteaua de metrou a paralizat, si mii de calatori au ramas blocati in subteran zeci de minute, fara sa stie exact ce li se intimpla. „Eram in ultimul vagon al trenului, cind am auzit un zgomot foarte puternic“, a declarat un martor ocular citat de mai multe agentii internationale de presa.

„Luminile s-au stins timp de citeva minute, iar oamenii erau foarte speriati si se intrebau ce sa faca (…) Fumul a navalit inauntru“, a afirmat aceeasi sursa, adaugind ca atunci cind a iesit din vagon a zarit mai multe cadavre pe sinele metroului. Un alt martor relateaza ca, imediat dupa ce trenul s-a oprit, oamenii au spart geamurile si au fost scosi afara in cele din urma de personalul trenului.

Atacurile au dus la paralizarea imediata a serviciului de transport public si la blocarea aproape totala a sistemelor de comunicatii, compromise de utilizarea excesiva a sistemelor de telefonie.

Nu daca, ci cind

Majoritatea analistilor pe probleme de securitate considera ca haosul provocat de regula de acest tip de atentate a fost mult diminuat de planurile de evacuare existente in capitala britanica.

Aflati de zeci de ani sub amenintarea permanenta a Armatei Republicane Irlandeze si, mai nou, a teroristilor din al-Qaeda, londonezii sint confruntati frecvent cu exercitii de simulare a unor atacuri teoriste si incendii, atit la metrou, cit si in institutiile in care lucreaza.

Fortele de ordine, pompierii si spitalele dispun de planuri precise de actiune in cazuri de urgenta si sint cotate printre cele mai eficiente departamente de specialitate din lume. In plus, reteaua londoneza de metrou – cea mai veche si vasta din lume, cu 274 de statii si peste 400 de kilometri de linii active - dispune de cai separate de acces si evacuare.

Pe de alta parte, desi are cel mai „dens“ si performant sistem video de monitorizare din lume, autoritatile britanice s-au temut in permanenta ca nu pot asigura cu aceeasi eficienta securitatea deplina a unei retele atit de vaste cum este cea a metroului londonez.

In ultimii doi ani, serviciile secrete britanice au reusit sa evite citeva atentate puse la cale de teroristii islamisti, insa au avertizat in rapoarte secrete, ajunse in miinile presei, ca un atac de amploare asupra Londrei este doar o chestiune de timp.

Un expert britanic in terorism a declarat pentru „The Guardian“ ca exploziile de la Londra par o incercare de reeditare a atentatelor comise la Madrid si ca, dupa toate probabilitatile, au fost planificate timp de mai multe luni. El a adaugat ca cel putin 24 de persoane au fost implicate in aceasta actiune cu tinte precise.

Pe de alta parte, Scotland Yard a negat informatiile potrivit carora a primit, cu doar citeva minute inaintea producerii deflagratiilor, un avertisment din partea Israelului asupra atentatelor care aveau sa aiba loc. •

Panica si indignare in lume

Aflat la Gleaneagles, in Scotia, la reuniunea G8, premierul britanic Tony Blair a condamnat ieri „actiunile barbare ale teroristilor“, care „incearca sa impuna extremismul in intreaga lume“. Totodata, exploziile de la Londra au provocat panica in toata lumea.

Parisul a ridicat la „rosu“ nivelul de alerta antiterorista, in Belgia premierul Guy Verhofstadt a convocat de urgenta o reuniune a serviciilor secrete, iar la Washington securitatea la metrou a fost intarita. Reteaua feroviara din Statele Unite a fost si ea securizata. „Razboiul impotriva terorismului continua. Nu vom ceda in fata acestor oameni“, a afirmat presedintele George W.

Bush imediat dupa atentate, intr-un discurs rostit la reuniunea G8.

„Contrastul dintre ceea ce vedem acum la televizor si ce se intimpla aici (n.r. la Gleneagles) este cit se poate de clar pentru mine. Pe de-o parte, aici niste oameni lucreaza pentru reducerea saraciei si frinarea epidemiei de SIDA, ca si pentru protejarea mediului inconjurator, si pe de alta parte sint niste indivizi care omoara oameni nevinovati“, a adaugat el.

Consemne de securitate maxima au fost date joi pentru trenul Eurostar, care leaga capitala Frantei de Londra. In ambele tari au fost intarite filtrele dintre statii si au fost intensificate controalele.

Israelul a decretat, de asemenea, alerta maxima la toate ambasadele sale din lume, iar in Italia au fost activate celulele de criza. Ministrul de Interne de la Roma, Giuseppe Pisanu, a declarat ca atentatele s-au soldat cu cel putin 50 de morti. Guvernul australian a infiintat o linie fierbinte pentru rudele australienilor din Marea Britanie.

Rusia, Spania, Cehia, Ucraina si Turcia s-au solidarizat si ele cu londonezii. La rindul ei, Comisia Europeana s-a declarat „socata“ de atentate, in timp ce NATO a lansat un apel la unitate pentru combaterea terorismului.

Interpolul s-a oferit sa trimita investigatori la Londra si a declarat ca personalul sau analizeaza bazele de date pentru a vedea daca atentatele din capitala britanica au legaturi cu alte acte teroriste din lume.